Τα συμπτώματα ενός επεισοδίου που το χαρακτηρίζει ο πανικός (κρίση πανικού) είναι τα παρακάτω:
1. αίσθημα παλμών, καρδιά που «σφυροκοπά» ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού
2. εφίδρωση
3. τρεμούλα ή έντονος τρόμος
4. αίσθημα λαχανιάσματος ή ασφυξίας
5. αίσθημα πνιγμονής
6. πόνος ή δυσφορία στο στήθος
7. ναυτία ή κοιλιακή ενόχληση
8. αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή τάση λιποθυμίας
9. αποπραγματοποίηση (αίσθημα μή πραγματικού) ή αποπροσωποποίηση (αίσθηση απόσπασης από τον εαυτό).
10. φόβος απώλειας του ελέγχου ή απώλειας του λογικού
11.φόβος θανάτου
12. παραισθησίες (μούδιασμα ή μυρμηγκιάσματα)
13.ρίγη ή εξάψεις
Ο πανικός κάνει Επανειλημμένες απροσμενες κρισεις
Το ατομο βιώνει Έντονη ανησυχία οτι θα έρθουν κι άλλες κρισεις
Υπάρχει επίσης έντονη Ανησυχία οτι θα χαθεί ο έλεγχος, οτι θα τρελαθεί η οτι θα πεθάνει.
Η πρωτη κριση πανικου ειναι συχνα απροειδοποίητη, παρόλο που σε ορισμένες περιπτωσεις προηγείται καποια ψυχική αναστάτωση αλλα ακομα και τοτε το άτομο δεν μπορεί να γνωρίζει τι επακολουθεί. Σε γενικές γραμμές πάντως η κριση πανικου πρόκειται για μια αιφνίδια κατάσταση η οποία σοκάρει το άτομο.
Η κριση πανικου αρχίζει με ταχέως αυξανόμενα συμπτωματα. Συνήθως μεσα σε δέκα λεπτά της ώρας τα συμπτωματα αυτα εχουν κορυφωθεί. Ιδιαιτέρως έντονος ειναι ο φόβος και το αίσθημα οτι επέρχεται θανατος. Ομως η πηγή του φόβου για την κριση πανικου δεν ειναι συνειδητή στο άτομο. Πιθανόν εκεινη τη στιγμη να υπαρχει δυσκολία στην συγκέντρωση η το άτομο να τελεί σε σύγχυση και να έχει ταχυκαρδια δύσπνοια και εφιδρωση. Η κριση πανικου διαρκεί κατα κανόνα είκοσι λεπτά με μισή ωρα.
Κατα την κριση πανικου ειναι σύνηθες το φαινόμενο να εμφανίζονται δυσκολίες στην ομιλία και διαταραχες στη μνήμη η ακομα και αποπροσωποποίηση (αίσθημα οτι βγαίνει απο τον εαυτο). Ο σωματικος φόβος θανατου απο καρδιακό η αναπνευστικό προβλημα απασχολεί πολυ τα άτομα που παθαίνουν τις πρώτες κρισεις πανικου διότι πιστεύουν οτι οι έντονοι παλμοί και το σφίξιμο στο στήθος προαναγγέλλουν το θάνατο τους.
Η κριση πανικου ειναι συχνή διαταραχη. Οι αιτίες της ειναι καθαρά ψυχολογικές. Η φαρμακευτική αγωγή βοηθαει στην μείωση της έντασης των συμπτωμάτων αλλα δεν θεραπεύει την διαταραχη. Αυτο συμβαίνει επειδή οι αιτίες της κρίσης πανικου ειναι ψυχολογικές. Η ψυχοθεραπεια βοηθάει στην κατανόηση των αιτιών και στην πλήρη θεραπεια της.