Επικοινωνήστε μαζί μας

Αυτοάνοσα

Αυτοάνοσα

Τι είναι τα αυτοάνοσα;

Είναι γνωστό ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι επιθέσεις του ίδιου του οργανισμού στον εαυτό του. Πρόκειται για ασυνείδητες επιθέσεις που περιβάλλονται από ένα μη οργανικό αίτιο ενώ έχουν οργανικές συνέπειες. Ανήκουν στις σωματομετατροπές που δεν είναι απλώς καταπιεσμένες επιθυμίες ή ασυνείδητες συγκρούσεις αλλά μπορεί να περιέχουν και τον παράγοντα της αδυναμίας συμβολισμού. Αν δεν μπορώ να συμβολίσω το πρόβλημα με κάποιον τρόπο, τότε η μόνη δίοδος είναι το σώμα.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα αντιπροσωπεύουν μια σύνθετη κατηγορία διαταραχών όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται λανθασμένα στους ίδιους του τους ιστούς, αναδεικνύοντας μια βαθιά αποσύνδεση στις φυσιολογικές διαδικασίες του οργανισμού. Οι καταστάσεις αυτές όχι μόνο θέτουν σημαντικές προκλήσεις για το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά έχουν επίσης σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο στους πάσχοντες. Τα άτομα που παλεύουν με αυτοάνοσα νοσήματα συχνά βιώνουν μια σειρά συναισθημάτων, από σύγχυση και απογοήτευση έως άγχος και κατάθλιψη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ολοκληρωμένες θεραπευτικές επιλογές που αντιμετωπίζουν τόσο τις σωματικές όσο και τις συναισθηματικές πτυχές αυτών των διαταραχών.

Για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση αυτού του πληθυσμού, είναι ζωτικής σημασίας η παροχή συναισθηματικής υποστήριξης και η ανάπτυξη προσαρμοσμένων στρατηγικών αντιμετώπισης που μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση των ψυχολογικών επιπτώσεων της ζωής με μια χρόνια ασθένεια. Η προσφορά μιας ολιστικής προσέγγισης που συνδυάζει ιατρικές παρεμβάσεις με ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων με αυτοάνοσα νοσήματα.

 

YouTube video

 

Ο ρόλος του συμβολισμού

Γιατί συχνά δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε τα βαθύτερα συναισθήματα και τις εμπειρίες μας, ειδικά όταν αυτά εκδηλώνονται ως σωματικά συμπτώματα σε καταστάσεις όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα; Αυτή η δυσκολία συχνά προκύπτει από τις ασυνείδητες συγκρούσεις μας, οι οποίες είναι στενά συνδεδεμένες με τις συναισθηματικές μας καταστάσεις. Η συμβολική έκφραση γίνεται ένα κομβικό στοιχείο για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ αυτών των ανείπωτων συναισθημάτων και της συνειδητής μας επίγνωσης.

Μέσα από τον φακό της ψυχολογικής θεραπείας, ο συμβολισμός χρησιμεύει ως αγωγός συναισθηματικής επικοινωνίας, επιτρέποντας στα άτομα να εκφράσουν τους εσωτερικούς τους αγώνες με τρόπο που υπερβαίνει τη λεκτική γλώσσα.

Η θεραπευτική διαδικασία αξιοποιεί τη συμβολική έκφραση ως μέσο για την αποκάλυψη και αντιμετώπιση αυτών των ασυνείδητων συγκρούσεων, διευκολύνοντας τη βαθύτερη κατανόηση και επίλυση της συναισθηματικής αναταραχής που διέπει τις αυτοάνοσες καταστάσεις. Μέσα από αυτόν τον συμβολικό φακό οι ασθενείς μπορούν να αρχίσουν να κατανοούν τις εμπειρίες τους, επιτρέποντας μια μορφή επικοινωνίας που βρίσκει ανταπόκριση σε ένα βαθιά προσωπικό επίπεδο.

Γιατί να επιτεθεί κανείς στον εαυτό του. Γιατί δεν τον άφησαν να κάνει επίθεση ή γιατί δεν δέχτηκαν με ηρεμία την επίθεση. Τότε γίνεται κανείς επιθετικός. Αλλά αν μέσα σου έχει μπει η αίσθηση ότι δεν θα σε καταλάβει κανείς ή ότι προξένησες μεγάλο κακό, τότε η επίθεση αυτή μπορεί να πάρει δύο κατευθύνσεις:

1. η πρώτη κατεύθυνση είναι η στροφή της επίθεσης στον εαυτό
2. η δεύτερη κατεύθυνση είναι η προσπάθεια να την συμβολίσεις για να την εκφράσεις αλλά ο συμβολισμός χρειάζεται τον άλλο. Αν η αίσθηση είναι ότι ο άλλος δεν αντέχει, τότε προσπαθείς να βρεις με μεγάλη αγωνία τα μέσα έκφρασης με την ήδη κατεστραμμένη επιθυμία ότι κανείς δεν πρόκειται να σε καταλάβει.

Δυναμική αυτοεπιθέσεων

Η διερεύνηση της δυναμικής της αυτοεπίθεσης στα αυτοάνοσα νοσήματα αποκαλύπτει μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού και της λανθασμένης επιθετικότητας προς τον εαυτό του. Το φαινόμενο αυτό, βαθιά ριζωμένο σε αυτοκαταστροφικά πρότυπα, υπερβαίνει την απλή βιολογική δυσλειτουργία, απεικονίζοντας έναν περίπλοκο χορό εσωτερικής σύγκρουσης και ασυνείδητης επιθετικότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αυτοάνοσες διαταραχές μπορούν να θεωρηθούν ως μια συμβολική έκφραση ανεπίλυτων ψυχολογικών αναταραχών, όπου το σώμα γίνεται το πεδίο μάχης για αυτούς τους ανείπωτους αγώνες.

Οι ψυχολογικές άμυνες σε αυτό το πλαίσιο είναι μια προστατευτική και επικίνδυνη προσπάθεια. Ενώ αποσκοπούν στο να προστατεύσουν το άτομο από τον πλήρη αντίκτυπο των εσωτερικών συγκρούσεων, οι άμυνες αυτές μπορεί να τροφοδοτήσουν ακούσια τον κύκλο της αυτοεπίθεσης, διαιωνίζοντας μια κατάσταση εσωτερικού πολέμου. Η ασυνείδητη επιθετικότητα που στρέφεται προς τον εαυτό μας, συχνά προερχόμενη από εμπειρίες ή συναισθήματα που δεν έχουν βρει εποικοδομητική διέξοδο, υπογραμμίζει τη σημασία της συμβολικής έκφρασης ως δυνητικής οδού προς τη θεραπεία.

Η αγωνία του ανθρώπου είναι να μπορέσει να επικοινωνήσει για να μειώσει το φόβο του αφανισμού του εαυτού του. Αν δεν μπορείς να βρεις σύμβολα για να εκφράσεις την αγωνία σου, τότε η μόνη δίοδος είναι το σώμα. Το σώμα μας παρέχει την δυνατότητα να περικλείσουμε την ύπαρξή μας. Μέσα μας τρέχει όλη η ουσία. Εμείς είμαστε το σώμα μας. Χωρίς σώμα δεν υπάρχει πνεύμα. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να φιλοξενηθεί αλλού παρά μόνο μέσα στο σώμα.

Έχει δυνατότητες αντίληψης τέτοιες που μπορεί να παράγει ιδέες και να τις συμβολίσει. Για να μπορέσει να το κάνει όμως χρειάζεται κάποιον άλλο. Πάντα ο άλλος είναι ο βοηθός στη δημιουργία. Το να δημιουργήσω δεν είναι αυθύπαρκτο. Μου έχει δοθεί η δυνατότητα της επικοινωνίας και μετά ο φόβος της απώλειας. Φοβάμαι να μη σε χάσω κι όταν λείπεις χάνω τον κόσμο αλλά φτιάχνω ένα καραβάκι και σε συμβολίζω. Γράφω ένα ποίημα για την απουσία και σε συμβολίζω. Παθαίνω μια αρρώστια και σε συμβολίζω. Η αρρώστια είναι τρόπος επικοινωνίας. Κάτι θέλω να σου πω που δε μπορώ να σου το πω με άλλο τρόπο.

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να δημιουργήσουν συνδέσεις λέξεων για να εκφράσουν εκείνο που δεν μπορούν να πουν. Το άρρητο. Δεν λέγονται όλες οι αισθήσεις. Πόσες φορές προσπαθήσατε να περιγράψετε μια αίσθηση που έχετε αλλά δεν μπορέσατε να την αποδώσετε με λόγια παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλλατε; Και πόσες φορές κάποιος απέναντί σας, «έπιασε» την αίσθηση της άρρητης περιγραφής σας και είπε κάτι ή είπε κάτι με κάποιον τρόπο που καταλάβατε ότι ένιωσε τί θέλατε να πείτε σε εκείνο το συγκεκριμένο σημείο; Αυτές οι στιγμές δημιουργούν ένα πλαίσιο επικοινωνίας όπου νιώθει κανείς πως μπορεί να επενδύσει. Αλλά δεν προσφέρονται όλες οι σχέσεις γι’ αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα μόνο δύο σχέσεις προσφέρονται:

  • μία αρκετά καλή σχέση μητέρας βρέφους
  • μία αρκετά καλή ενήλικη σχέση που μπορεί να έχει και σεξ αλλά όχι απαραίτητα
  • μία μακροχρόνια θεραπευτική σχέση η οποία έχει κατανόηση των ασυνείδητων ψυχικών συγκρούσεων

Επικοινωνία μέσω της ασθένειας

Η ασθένεια συχνά λειτουργεί ως μια σύνθετη μορφή επικοινωνίας, όπου οι λέξεις αδυνατούν να εκφράσουν το βάθος των ψυχολογικών συγκρούσεων ενός ατόμου. Στο πεδίο των αυτοάνοσων νοσημάτων, αυτή η μορφή επικοινωνίας είναι οδυνηρή, αποκαλύπτοντας τον βαθύ ψυχολογικό αντίκτυπο που έχουν αυτές οι παθήσεις στους πάσχοντες.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα, από τη φύση τους, εκδηλώνουν τις εσωτερικές συγκρούσεις του σώματος με φυσική μορφή, καθιστώντας τες ορατές και αισθητές. Αυτή η ορατότητα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για θεραπευτικές γνώσεις, καθώς τα σωματικά συμπτώματα μπορούν να ερμηνευτούν ως εκφράσεις άλυτων ψυχολογικών ζητημάτων.

H ανάπτυξη μηχανισμών αντιμετώπισης που αντιμετωπίζουν τόσο τις σωματικές όσο και τις ψυχολογικές πτυχές των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι απαραίτητη για την ολιστική θεραπεία. Καλλιεργώντας έναν χώρο όπου οι ασθενείς μπορούν να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν τις συναισθηματικές εκφράσεις τους που συνδέονται με την ασθένειά τους, οι ψυχολόγοι μπορούν να τους καθοδηγήσουν προς μια πορεία ανάρρωσης που ενσωματώνει τις θεραπευτικές γνώσεις με την ιατρική θεραπεία. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση δεν βοηθά μόνο στην ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων αλλά και στην επίλυση των υποκείμενων ψυχολογικών συγκρούσεων, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στο θεραπευτικό ταξίδι του ατόμου.

 

Αυτοάνοσα

Η ουσία των σχέσεων

Στον πυρήνα της ανθρώπινης εμπειρίας, οι σχέσεις διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχικής και σωματικής μας υγείας, ιδίως στο πλαίσιο των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι συναισθηματικές συνδέσεις, που συχνά επηρεάζονται από τα πρώιμα πρότυπα προσκόλλησης, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ευημερία ενός ατόμου. Αυτά τα μοτίβα, που αναπτύσσονται στα πρώτα στάδια της ζωής, θέτουν τα θεμέλια για τις μελλοντικές σχέσεις και μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο κάποιος αντιμετωπίζει τις προκλήσεις οικειότητας και τα εμπόδια επικοινωνίας.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ της συναισθηματικής ευεξίας και της σωματικής υγείας δεν μπορεί να υποτιμηθεί – οι ισχυρές, υποστηρικτικές σχέσεις μπορούν να παρέχουν τη συναισθηματική ανθεκτικότητα που απαιτείται για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων αυτοάνοσων παθήσεων. Αντίθετα, οι ανεπίλυτες προκλήσεις οικειότητας και τα εμπόδια επικοινωνίας μπορούν να επιδεινώσουν το στρες, επηρεάζοντας ενδεχομένως τη διαχείριση και την εξέλιξη της νόσου.

Αρκετά Καλή Σχέση

Και τα τρία παραπάνω, βασίζονται στην αρκετά καλή σχέση. Αλλά τί είναι μία αρκετά καλή σχέση; Αρκετά καλή σχέση στον πρώτο χρόνο ζωής σημαίνει σε κρατάω. Είναι μία συνολική αίσθηση η οποία προέρχεται από την αίσθηση ότι το βρέφος που δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνο του και που αν αφεθεί μόνο του θα πεθάνει, έχει από κάπου να φάει, από κάπου να κρατηθεί, από κάπου να ζεσταθεί, από κάπου να δροσιστεί, από κάποιον να ζητήσει να του αλλάξει θέση γιατί δε βολεύεται, από κάποιον να πάρει χάδι σε όλο του το σώμα και έτσι καταλαβαίνει κανείς ότι έχει όρια και δεν είναι διαχυμένος στον αέρα. Όλα αυτά δημιουργούν μία εσωτερική αίσθηση κρατήματος η οποία βέβαια έχει παραλλαγές.

Μπορεί κάποιος να αισθάνεται ότι κρατιέται αλλά όταν βιώνει δυσάρεστες αισθήσεις να μην μπορεί να ησυχάσει. Ποιος δεν ησυχάζει; Εκείνος που φοβάται υπερβολικά. Γιατί φοβάσαι υπερβολικά; Γιατί δεν υπάρχει μοίρασμα της δυσφορίας. Μπορεί να σου παρέχουν τα απαραίτητα για να κρατηθείς στη ζωή αλλά δεν είναι αυτό το πραγματικό κράτημα. Το πραγματικό κράτημα είναι η αίσθηση που έχεις ότι ο εαυτός σου είναι ενεργός, ότι έχει πράγματα να μοιραστεί και τα μοιράζεται. Τα επενδύει. Τα δίνει σε σένα και εσύ δίνεις μία απάντηση. Το πότε τη δίνεις την απάντηση, το πως τη δίνεις την απάντηση, έχει μεγάλη σημασία. Είναι αν μπορούμε να γελάσουμε αυθόρμητα μαζί. Είναι αν μπορούμε να έχουμε την αίσθηση ότι συμπληρωνόμαστε ή ότι μοιάζουμε, είναι η αίσθηση ότι σε έχω στο μυαλό μου, σε ξέρω, μου είσαι οικείος. Αν υπάρχει αυτό μετά μπορείς να μπεις και σε πράγματα που ίσως να μη σε ενδιαφέρουν ή να μη σε αφορούν αλλά αφορούν τον άλλο που επικοινωνείς. Η φροντίδα δημιουργεί ενδιαφέρον όπως η απουσία το κενό. Αρκετά καλή σχέση είναι όταν στην ενήλικη ζωή δεν έχεις μόνο σεξουαλικό σύντροφο αλλά σύντροφο στη ζωή.

Το σεξ μπορεί να είναι καλό, μπορεί να συνδέει τη σχέση σε κάποιες περιπτώσεις αλλά η συντροφικότητα είναι η βαθιά σύνδεση που έχεις δημιουργήσει με τον σημαντικό άλλο και η οποία σου δίνει την αιτία για να μπορείς να χαρείς τη ζωή. Το χάδι στο σώμα είναι ένα σημαντικό μέσον για να εκφράσει κανείς την ψυχική του πραγματικότητα.

Εκεί το βλέπεις σωματικά. Οπότε σε αυτό το επίπεδο της σωματικής επικοινωνίας μπορείς να δείς τον εαυτό σου και τον άλλο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα. Ο συμβολισμός των σωματικών αναγκών όμως μπορεί να βρίσκεται στον λόγο, στις ιδέες, στην ευγνωμοσύνη, στο δόσιμο, στην δημιουργία, στην δραστηριότητα των επιστημών και των τεχνών. Ο συμβολισμός είναι απαραίτητη διαδικασία στην έκφραση του εαυτού μας και μπορεί να δώσει τα ερείσματα για να νικήσει τις ορμές του θανάτου που υπάρχουν μέσα μας καθώς πεθαίνουν και αναγγενώνται τα κύτταρά μας σε καθημερινό επίπεδο.

Η διαδικασία του συμβολισμού, η προέλευσή του και η επένδυσή του στην σκέψη μας, στο νοητικό μας φάσμα αλλά και η ενέργειά του, αποτελούν ουσιαστικά την προστασία του δερματικού μας καλύμματος, του δέρματός μας και χρειάζεται να τον αναπτύσσουμε, να τον εξελίσσουμε, να τον καλλιεργούμε, να τον επικοινωνούμε. Συμβολισμός είναι η ουσία της ύπαρξης. Είναι εκείνο που δεν μπορούμε να πούμε με λόγια και θα χρειαστεί να το εκφράσουμε με έναν άλλο τρόπο. Η θεραπεία είναι μια συμβολική διαδικασία. Θεραπεύουμε με την μεταβίβαση, δηλαδή με τα συναισθήματα που φέρει ο ασθενής προς τον θεραπευτή. Αυτά τα αισθήματα αποδίδονται στις σχέσεις που έχει με τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του. Τα συμβολίζει με όνειρα (τα όνειρα είναι τραύματα και με συμβολικό τρόπο μας τα δείχνουν αυτά τα τραύματα), με συμπεριφορές (εξαρτήσεις, προσκολλήσεις, μαγικές σκέψεις, αίσθηση παντοδυναμίας, αυτοκαταστροφικότητα, ενοχή, ματαίωση, κτλ), και με δράσεις (επιλογή επαγγέλματος, παιχνιδιού, σχέσεων).

Τα αυτοάνοσα νοσήματα δείχνουν από την φύση τους ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να μπεί στην διαδικασία της συμβολικής επεξεργασίας οπότε χρησιμοποιεί την αρχική οδό επικοινωνίας για να εκφράσει τις συγκρούσεις του. Το σώμα.

Η μεταβίβαση στη θεραπεία

Η μεταβίβαση στη θεραπεία είναι μια θεμελιώδης έννοια που περιλαμβάνει την προβολή συναισθημάτων, επιθυμιών και προσδοκιών από προηγούμενες σχέσεις στον θεραπευτή. Το φαινόμενο αυτό είναι κεντρικό στη θεραπευτική σχέση και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της ψυχολογικής θεραπείας. Εμπλεκόμενοι με τη δυναμική της μεταβίβασης, οι θεραπευτές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα πλούσιο μωσαϊκό του εσωτερικού κόσμου του πελάτη, συμπεριλαμβανομένων των ασυνείδητων συγκρούσεών του, και να διευκολύνουν ένα ταξίδι προς την επίλυση και την ανάπτυξη.

Η κατανόηση και η πλοήγηση στην πολυπλοκότητα της μεταβίβασης απαιτεί μια βαθιά δέσμευση στη συμβολική επικοινωνία. Μέσω αυτού του διαφοροποιημένου διαλόγου, οι θεραπευτές μπορούν να ερμηνεύουν και να αντανακλούν τις εμπειρίες του πελάτη, βοηθώντας να φωτιστούν και να ενσωματωθούν πτυχές του ψυχισμού του που δεν είχαν προηγουμένως αποκαλυφθεί ή παρεξηγηθεί. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο ενισχύει τη θεραπευτική συμμαχία αλλά και ενδυναμώνει τους πελάτες να αντιμετωπίσουν και να αναδιαμορφώσουν τις ασυνείδητες συγκρούσεις τους σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.

 

Αυτοάνοσα

Καλλιέργεια της συμβολικής έκφρασης

Η καλλιέργεια της συμβολικής έκφρασης είναι απαραίτητη για τα άτομα ώστε να περιηγηθούν και να εκφράσουν το πολύπλοκο έδαφος των εσωτερικών συναισθηματικών τους τοπίων. Αξιοποιώντας τη δύναμη της συμβολικής γλώσσας, τα άτομα μπορούν να υπερβούν τους περιορισμούς της συμβατικής επικοινωνίας, επιτρέποντας μια βαθύτερη συναισθηματική έκφραση. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο διευκολύνει μια πιο βαθιά κατανόηση του εαυτού μας, αλλά δημιουργεί επίσης μια γέφυρα για τη σύνδεση με τους άλλους σε ένα πιο ουσιαστικό επίπεδο.

Η αξιοποίηση των δημιουργικών διεξόδων χρησιμεύει ως ζωτικής σημασίας θεραπευτική τεχνική στο ταξίδι προς την ψυχολογική θεραπεία. Είτε μέσω της τέχνης, της μουσικής, της συγγραφής ή άλλων μορφών δημιουργικότητας, αυτές οι διέξοδοι επιτρέπουν την εξωτερίκευση των συναισθημάτων που διαφορετικά μπορεί να παραμείνουν καταπιεσμένα. Αυτή η έκφραση μέσω της συμβολικής γλώσσας μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη θεραπευτική διαδικασία, παρέχοντας τόσο στο άτομο όσο και στον θεραπευτή γνώσεις σχετικά με τις υποκείμενες ψυχολογικές δυναμικές.

Επιπλέον, η σκόπιμη καλλιέργεια της συμβολικής έκφρασης μέσα σε θεραπευτικά πλαίσια μπορεί να δώσει στα άτομα τη δυνατότητα να ανακατασκευάσουν τις αφηγήσεις τους. Με την εμπλοκή σε θεραπευτικές τεχνικές που δίνουν έμφαση στη χρήση της συμβολικής γλώσσας, τα άτομα αποκτούν πρόσβαση σε ένα μετασχηματιστικό εργαλείο για τη συναισθηματική έκφραση και την ψυχολογική θεραπεία. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο βοηθά στην επίλυση των εσωτερικών συγκρούσεων αλλά προάγει επίσης την αίσθηση της δράσης και της αυτοαποτελεσματικότητας, βασικά συστατικά μιας υγιούς ψυχολογικής κατάστασης.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, τα αυτοάνοσα νοσήματα ενσωματώνουν μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της φυσιολογικής και της ψυχολογικής σφαίρας, αναδεικνύοντας τη σημασία της συμβολικής έκφρασης και των ασυνείδητων κινήτρων στην εκδήλωση αυτών των καταστάσεων.

Η διερεύνηση των συμβολικών διαστάσεων των αυτοάνοσων αντιδράσεων προσφέρει μια πλουσιότερη κατανόηση της ψυχοσωματικής φύσης αυτών των ασθενειών.

Κατά συνέπεια, μια διεπιστημονική θεραπευτική προσέγγιση που ενσωματώνει ψυχολογικές γνώσεις μπορεί να προσφέρει μια πιο ολιστική θεραπεία, αντιμετωπίζοντας τόσο τα σωματικά συμπτώματα όσο και τις υποκείμενες ψυχικές συγκρούσεις, προωθώντας έτσι μια πιο ολοκληρωμένη πορεία προς τη θεραπεία.

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Σωματομετατροπές

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr