Διαφορετικές Όψεις Της Πραγματικότητας Προσέξτε λίγο την ζωή και την συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω σας και θα διαπιστώσετε πολύ εύκολα ότι οι άνθρωποι έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για το ίδιο θέμα. Ποια είναι η πραγματικότητα; Φαίνεται πως η πραγματικότητα η δική μου, δεν μοιάζει με την πραγματικότητα τη δική σου πάντα. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις πολλοί άνθρωποι συμφωνούν για κάτι και μπορεί να μοιράζονται τις ίδιες απόψεις. Έχουν δίκιο; Ποιοι έχουν δίκιο για παράδειγμα: όσοι υποστηρίζουν τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού ή όσοι είναι κατά. Προτού ξεκινήσω να γράφω αυτό το άρθρο, άκουσα μία γιατρό στο ραδιόφωνο να δηλώνει ότι θα ήταν προτιμότερο να τεθούν τα υπέρ και τα κατά των εμβολίων και να αφεθούν οι πολίτες να κάνουν εκείνο που επιλέξουν. Κάποιοι λοιμωξιολόγοι που έχουν ειδικότητα στην δημόσια υγεία συμφωνούν μεν, αντιπαραθέτουν δε το επιχείρημα ότι θα έπρεπε να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πως μπορεί να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού χωρίς να πιεστεί να το κάνει; Δεν είναι εύκολο θέμα. Φαίνεται λοιπόν ότι κάποια ζητήματα είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκα. Τόσο πολύ που η λύση τους μπορεί να είναι μερική και σταδιακή.
Διαφορετικές Όψεις Της Πραγματικότητας Διαφορετικές Όψεις Της Πραγματικότητας Διαφορετικές Όψεις Της Πραγματικότητας
Οι άνθρωποι οι οποίοι νομίζουν ότι κατέχουν την απόλυτη πραγματικότητα πιστεύοντας ότι η άποψή τους είναι η σωστή, έχουν οπωσδήποτε βάλει τον εαυτό τους σε μία διαδικασία αφαίρεσης της αμφιβολίας από τον τρόπο σκέψης τους. Η αμφιβολία έχει έναν ρόλο σημαντικό στη ζωή. Δεν μιλάμε για την νευρωτική αμφιβολία. Νευρωτική αμφιβολία σημαίνει πως δεν μπορώ να κάνω ένα βήμα στη ζωή γιατί αμφιβάλλω για τα πάντα και αναβάλλω συνεχώς την ίδια τη ζωή, δεν μπορώ να πάρω πρωτοβουλία, δεν μπορώ να δράσω. Η φυσιολογική χρήση της αμφιβολίας είναι να έχω την δυνατότητα να αφήσω ένα ανοιχτό παράθυρο στις απόψεις μου, ώστε να δημιουργήσω ένα πλαίσιο το οποίο θα εμπλουτίσει την εμπειρία μου και μπορεί να φανεί βοηθητικό όταν χρειάζεται να επανορθώσω ορισμένα στοιχεία της εμπειρίας μου. Αυτή όμως η διαδικασία της αμφιβολίας προυποθέτει ότι δεν έχω αναγκαστεί να διχοτομήσω το αντικείμενο. Είναι μία ψυχαναλυτική έκφραση την οποία θα εξηγήσω. Όταν υπάρχουν πολύ μεγάλες ματαιώσεις στον ψυχισμό όπως βία, θάνατοι, εγκατάλειψη, εξαναγκασμός κτλ, ο άνθρωπος γίνεται πολύ ευάλωτος και φοβάται ακόμα περισσότερο τον αφανισμό. Εκεί μπορεί να δημιουργηθεί ένας πυρήνας στον ψυχισμό ο οποίος εναποθέτει τις ελπίδες επιβίωσής του σε έναν πόλο. Κόβει το αντικείμενο και ταυτίζεται με το ένα κομμάτι. Είτε ταυτίζεται κανείς με εκείνον που τον εγκατέλειψε, τον εξανάγκασε, τον εξεβίασε, είτε δημιουργεί μία αντιθετική κίνηση. Άρα όταν δείτε κάποιον πολύ αφελή και τα βρίσκει όλα καλά, είτε δείτε κάποιον που είναι πολύ βίαιος, τότε μπορούμε με κάποια σχετική ασφάλεια να υποθέσουμε ότι εκεί έχει λάβει χώρα αυτός ο πρωτόγονος, βρεφικός μηχανισμός.
Αντιλαμβάνεστε πόσο πολύπλοκο είναι το φαινόμενο της πραγματικότητας. Είναι η οπτική γωνία από την οποία βλέπει κανείς τα πράγματα. Η απόλυτη θέαση των πραγμάτων από μία ορισμένη σκοπιά, χωρίς να χωράει μέσα καμμία άλλη φιλοσοφία, υποδηλώνει κάποια διαταραχή στον ψυχισμό η οποία χρειάζεται θεραπευτική επεξεργασία. Οπότε όταν βλέπεις τα πράγματα απόλυτα από μία οπτική γωνία, έχεις χάσει την δυνατότητα να ανοίξεις τα μάτια σου στον κόσμο. Να ακούσεις και να δεις τους άλλους. Είναι μία πληγή την οποία κουβαλάει κανείς, δεν είναι μία φιλοσοφική άποψη όπως πολύ συχνά παρουσιάζεται. Αυτά συμβαίνουν καθημερινά. Στην πολιτική, στην οικονομία, στις κοινωνικές επαφές, στον επαγγελματικό στίβο, στην λύση των προβλημάτων κτλ. Δουλειά της θεραπείας είναι να φτάσει στην πληγή και να βοηθήσει τον άνθρωπο να ανοίξει τα μάτια της ψυχής του σε μία βαθύτερη, αναλυτικότερη και πολύπλοκότερη θέαση του κόσμου. Γι’αυτό και στην ψυχαναλυτικού τύπου θεραπεία, δεν προσέρχονται άνθρωποι που δεν έχουν την διάθεση να δούν περισσότερα απ’ όσα νομίζουν ότι γνωρίζουν, έμαθαν, κατάλαβαν, υπέθεσαν. Είναι άνθρωποι πιο ανοιχτοί να δούν το κρυμμένο πίσω από το προφανές, άνθρωποι που καταλαβαίνουν πως η έκπληξη είναι στοιχείο της ανθρωπινής φύσης οπότε είναι πιο έτοιμοι σε σχέση με άλλους να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο δομήθηκε η προσωπικότητά τους.
Διαφορετικές Όψεις Της Πραγματικότητας
Διαφορετικές Όψεις Της Πραγματικότητας
Δείτε επίσης: https: Αυτοεκτίμηση
Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.
Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι (δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr
Διαφορετικές Όψεις Της Πραγματικότητας Διαφορετικές Όψεις Της Πραγματικότητας Διαφορετικές Όψεις Της Πραγματικότητας