Επικοινωνήστε μαζί μας

Μυθ(ιστόρημα) οικογενειακό. Φαντασίωση για να εφεύρει μια οικογένεια

Μυθ(ιστόρημα) οικογενειακό. Φαντασίωση για να εφεύρει μια οικογένεια
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Είστε έτοιμοι να δώσετε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία; H υπηρεσία μας προσφέρει την καθοδήγηση και την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις υπηρεσίες μας ή να προγραμματίσετε μια διαβούλευση, επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα είτε μέσω τηλεφώνου στο 211 7151 801, είτε μέσω email πατώντας εδώ.

Πρόκειται για έκφραση η οποία προσδιορίζει τις φαντασιώσεις μεσω των οποίων το υποκείμενο τροποποιεί φαντασιακά τους δεσμούς του με τους γονείς του (με το να φαντάζεται για παράδειγμα, οτι ειναι ενα παιδί που βρήκαν). Οι φαντασιώσεις αυτού του είδους θεμελιώνονται στο οιδιπόδειο σύμπλεγμα.

Τα κίνητρα που υποκρύπτονται για την δημιουργία αυτού του μυθιστορήματος, είναι η επιθυμία να ταπεινωθούν οι γονείς, από μια άλλη πλευρά να εξυψωθούν, επίσης υποκρύπτονται επιθυμίες μεγαλείου, επίσης μπορεί να αποτελούν απόπειρα να παρακαμφθεί ο φραγμός της αιμομιξίας, μπορεί επίσης να αποτελεί μιά έκφραση ανταγωνισμού μεταξύ αδελφών, κτλ.

Φαντασιώσεις στην οικογένεια

Η εμβάθυνση στις φαντασιώσεις αυτές αποκαλύπτει ένα πολύπλοκο ψυχολογικό τοπίο όπου τα άτομα επαναπροσδιορίζουν τους οικογενειακούς τους δεσμούς, βαθιά ριζωμένους στο Οιδιπόδειο σύμπλεγμα και καθοδηγούμενους από μυριάδες υποσυνείδητες επιθυμίες και κίνητρα. Αυτή η ψυχολογική εξερεύνηση της οικογενειακής δυναμικής προσφέρει έναν μοναδικό φακό μέσα από τον οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε πώς κατασκευάζεται και εκφράζεται η προσωπική ταυτότητα. Τα άτομα εμπλέκονται στη δημιουργική αφήγηση ιστοριών, όχι απλώς ως μια μορφή διαφυγής, αλλά ως μια κρίσιμη διαδικασία αυτογνωσίας και διεκδίκησης. Μέσω της δημιουργίας φαντασιώσεων, οι άνθρωποι περιηγούνται στις επιθυμίες, τις συγκρούσεις και τις προσδοκίες τους, προβάλλοντας τις συχνά στις συμβολικές αναπαραστάσεις των μελών της οικογένειας.

YouTube video

Οιδιπόδειο σύμπλεγμα

Κεντρικό ρόλο στη δημιουργία αυτών των φαντασιώσεων παίζει το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, ένας ακρογωνιαίος λίθος της ψυχαναλυτικής θεωρίας που επηρεάζει βαθιά τη φαντασιακή ζωή του ατόμου και τις οικογενειακές σχέσεις. Προερχόμενο από το έργο του Σίγκμουντ Φρόιντ, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα περιγράφει την ασυνείδητη σεξουαλική επιθυμία του παιδιού για τον γονέα του αντίθετου φύλου και τη ζήλια προς τον γονέα του ίδιου φύλου. Αυτή η θεμελιώδης έννοια ρίχνει φως στις περίπλοκες οικογενειακές δυναμικές που διαμορφώνουν την ψυχολογική μας ανάπτυξη.

Αυτό όχι μόνο αναδεικνύει τις γονικές φαντασιώσεις που προωθούν την ανάπτυξη πολύπλοκων σχέσεων, αλλά υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των παιδικών επιθυμιών στην ψυχολογία των οικογενειακών δεσμών. Όταν τα άτομα εμπλέκονται στη διαδικασία της μυθοποίησης, συχνά πλοηγούνται στις πρώιμες, υποσυνείδητες παρορμήσεις τους προς τους γονείς τους. Αυτή η φανταστική προσπάθεια μπορεί να χρησιμεύσει ως θεραπευτικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση άλυτων ζητημάτων εντός των πραγματικών οικογενειακών τους δεσμών.

Ψυχολογικές επιπτώσεις στις σχέσεις

Η διερεύνηση του ψυχολογικού αντίκτυπου των οικογενειακών φαντασιώσεων αποκαλύπτει σημαντικές επιδράσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου. Όταν τα άτομα εμπλέκονται στην κατασκευή φανταστικών οικογενειακών αφηγήσεων, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλώσεις στη διαμόρφωση υγιών συναισθηματικών δεσμών. Αυτή η απομάκρυνση από την πραγματικότητα μπορεί να προωθήσει ζητήματα εμπιστοσύνης, καθώς οι φανταστικές αντιλήψεις των σχέσεων δεν ευθυγραμμίζονται με τις αυθεντικές εμπειρίες, αμφισβητώντας την ικανότητα του ατόμου να εμπιστεύεται πραγματικά τους άλλους.

Επιπλέον, μπορεί να επιφέρει επικοινωνιακές διαταραχές. Τα άτομα μπορεί να δυσκολεύονται να μεταφέρουν τα πραγματικά τους συναισθήματα και τις ανάγκες τους, καθώς οι επικοινωνιακές τους δεξιότητες προσαρμόζονται σε ανύπαρκτα σενάρια και όχι σε αλληλεπιδράσεις της πραγματικής ζωής. Αυτή η ασυμφωνία μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας μπορεί επίσης να προκαλέσει κρίση ταυτότητας. Τα άτομα που βρίσκονται στη δίνη των οικογενειακών φαντασιώσεων μπορεί να αμφισβητήσουν τη θέση τους στην πραγματική τους οικογένεια και στους ευρύτερους κοινωνικούς κύκλους, οδηγώντας σε σύγχυση σχετικά με την ταυτότητα και τον ρόλο τους.

Επιπλέον, η διαφυγή σε μια μυθική οικογενειακή αφήγηση συχνά κρύβει υποβόσκοντες αγώνες αυτοεκτίμησης. Η φαντασίωση χρησιμεύει ως μηχανισμός αντιμετώπισης των συναισθημάτων ανεπάρκειας ή έλλειψης αγάπης μέσα στο πραγματικό οικογενειακό περιβάλλον του ατόμου. Ως εκ τούτου, ενώ η επινόηση μιας οικογένειας μπορεί να προσφέρει προσωρινή παρηγοριά, δυνητικά περιπλέκει τις διαπροσωπικές σχέσεις και την προσωπική ανάπτυξη εμπλέκοντας τα άτομα σε έναν ιστό από ζητήματα συναισθηματικής προσκόλλησης, διλήμματα εμπιστοσύνης, εμπόδια επικοινωνίας, σύγχυση ταυτότητας και προκλήσεις αυτοεκτίμησης.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, το φαινόμενο της επινόησης φαντασιώσεων όσον αφορά την οικογένεια αποκαλύπτει βαθιά ψυχολογικά υποκείμενα, στενά συνδεδεμένα με το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, τις επιθυμίες για προσωπικό μεγαλείο και τις στρατηγικές για την υπέρβαση των οικογενειακών και κοινωνικών ταμπού. Αυτή η διαδικασία δεν αντανακλά μόνο την εσωτερική πάλη του ατόμου με την ταυτότητα και τους οικογενειακούς ρόλους, αλλά επηρεάζει επίσης τις σχέσεις στον πραγματικό κόσμο και τη δυναμική των αδελφών.

Η κατανόηση αυτής της φαντασίωσης μέσα σε ένα ψυχολογικό πλαίσιο προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, τονίζοντας τη δύναμη της αφήγησης στη διαμόρφωση των αντιλήψεων για τον εαυτό και τους άλλους μέσα στην οικογένεια.

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr