Η διαταραχή πανικού (πανικός) είχε πάντα μεγάλα ποσοστά στην Ελλάδα. Σήμερα έχει ακόμα πιο αυξημένα ποσοστά και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Βασικός λόγος αυτής της αύξησης είναι το γεγονός ότι στον πρώτο χρόνο ζωής δεν υπάρχει μία σταθερή φιγούρα φροντίδας για το παιδί ή η φιγούρα αυτή δεν είναι διαθέσιμη σε αυτό το κρίσιμο διάστημα. Μία τέτοια φιγούρα είναι απαραίτητη για την ομαλή ψυχολογική ανάπτυξη και για την διαμόρφωση μιας προσωπικότητας την οποία δεν θα χαρακτηριζει στην ενήλικη ζωη ο πανικός.
Ο πανικός είναι η έκφραση μιας ψυχολογικής πλευράς του ανθρώπου. Αυτή η πλευρά είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον φόβο απώλειας της ζωής του. Ο πανικός σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχει μαζί με αγοραφοβία.
Τα συμπτώματα ενός επεισοδίου που το χαρακτηρίζει ο πανικός (κρίση πανικού) είναι τα παρακάτω:
1. αίσθημα παλμών, καρδιά που «σφυροκοπά» ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού
2. εφίδρωση
3. τρεμούλα ή έντονος τρόμος
4. αίσθημα λαχανιάσματος ή ασφυξίας
5. αίσθημα πνιγμονής
6. πόνος ή δυσφορία στο στήθος
7. ναυτία ή κοιλιακή ενόχληση
8. αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή τάση λιποθυμίας
9. αποπραγματοποίηση (αίσθημα μή πραγματικού) ή αποπροσωποποίηση (αίσθηση απόσπασης από τον εαυτό).
10. φόβος απώλειας του ελέγχου ή απώλειας του λογικού
11.φόβος θανάτου
12. παραισθησίες (μούδιασμα ή μυρμηγκιάσματα)
13.ρίγη ή εξάψεις
Όταν 4 ή περισσότερα εμφανίστηκαν αιφνίδια και κορυφώθηκαν μέσα σε 10 λεπτά της ώρας τότε πρόκειται για διαταραχή πανικού.
Η κυρίως θεραπεία για τον πανικό είναι η ψυχοθεραπεία. Η ψυχαναλυτικού τύπου θεραπεία πιο συγκεκριμένα είναι η καταλληλότερη μέθοδος. Ο λόγος είναι ότι αυτού του είδους η θεραπεία φτάνει μέχρι την ρίζα η οποία ουσιαστικά γέννησε το πρόβλημα. Με αλλα λόγια μέσω αυτης της θεραπείας το άτομο φτανει να συνειδητοποιήσει τις αιτίες και τα συναισθήματα τα οποία οδήγησαν στο να δημιουργούν πανικό.
Οι φοβίες αποτελούν μια παθολογική οντότητα με σημαντική ενόχληση στους ανθρώπους οι οποίοι την βιώνουν. Σε πολλές περιπτωσεις συνοδεύονται απο αγχος και καταθλιψη και εμπλοκή με το αλκοόλ και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις αποτελούν μέρος ενος ευρύτερου συνδρόμου το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει και κάποιου είδους εντονότερη καχυποψία. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις υπαρχουν φόβοι επίθεσης οπότε τα άτομα αυτά τείνουν να φέρονται αμυντικά αλλα σε καθε περιπτωση τα άτομα με φοβιες τείνουν να αποφεύγουν δραστηριότητες οι οποίες ειναι κατα την γνώμη τους πιθανό να τους φέρουν αντιμέτωπους με αυτούς τους φόβους. Η αγοραφοβία ειναι ενα κοινό είδος φοβίας και αφορά τον φόβο πλησιάσματος με άλλους ανθρώπους η απλής συνύπαρξης με άλλους ανθρώπους στον ίδιο χώρο. Επίσης υπάρχουν και ειδικές φοβίες τις οποίες αναπτύσσουν τα επιρρεπής σε φοβίες άτομα, οπως π.χ ο φόβος για τα αεροπλάνα κτλ.
Οι φοβίες μπορούν να θεραπευτούν με ψυχοθεραπεια μακροχρόνια. Οι βραχείες παρεμβάσεις έχουν προσωρινά αποτελέσματα και δεν συνίστανται. Ο ασθενής ειναι καλό να μπει σε ψυχοθεραπεια τουλάχιστον μια φορά εβδομαδιαίως ούτως ώστε να μπορέσει να δουλέψει συστηματικά με τον θεραπευτή με σκοπό να κατανοήσει με τον καιρό και να συνειδητοποιήσει σταδιακά ολα εκείνα τα απωθημένα συναισθήματα και αναπαραστάσεις οι οποίες δημιουργούν συντηρούν και αυξάνουν την φοβικη συμπεριφορά και το γενικότερο φοβικο πλαίσιο.