Οι φοβίες αποτελούν μια παθολογική οντότητα με σημαντική ενόχληση στους ανθρώπους οι οποίοι την βιώνουν. Σε πολλές περιπτωσεις συνοδεύονται απο αγχος και καταθλιψη και εμπλοκή με το αλκοόλ και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις αποτελούν μέρος ενος ευρύτερου συνδρόμου το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει και κάποιου είδους εντονότερη καχυποψία.
Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις υπαρχουν φόβοι επίθεσης οπότε τα άτομα αυτά τείνουν να φέρονται αμυντικά αλλα σε καθε περιπτωση τα άτομα με φοβιες τείνουν να αποφεύγουν δραστηριότητες οι οποίες ειναι κατα την γνώμη τους πιθανό να τους φέρουν αντιμέτωπους με αυτούς τους φόβους. Η αγοραφοβία ειναι ενα κοινό είδος φοβίας και αφορά τον φόβο πλησιάσματος με άλλους ανθρώπους η απλής συνύπαρξης με άλλους ανθρώπους στον ίδιο χώρο.Επίσης υπάρχουν και ειδικές φοβίες τις οποίες αναπτύσσουν τα επιρρεπή σε φοβίες άτομα, οπως π.χ ο φόβος για τα αεροπλάνα, για τα έντομα, για τα μικρόβια, για τις αρρώστιες, κτλ
Οι φοβίες μπορούν να θεραπευτούν με ψυχοθεραπεια μακροχρόνια. Οι βραχείες παρεμβάσεις έχουν προσωρινά αποτελέσματα και δεν συνίστανται. Ο ασθενής ειναι καλό να μπει σε ψυχοθεραπεια τουλάχιστον μια φορά εβδομαδιαίως ούτως ώστε να μπορέσει να δουλέψει συστηματικά με τον θεραπευτή με σκοπό να κατανοήσει με τον καιρό και να συνειδητοποιήσει σταδιακά ολα εκείνα τα απωθημένα συναισθήματα και αναπαραστάσεις οι οποίες δημιουργούν συντηρούν και αυξάνουν την φοβικη συμπεριφορά και το γενικότερο φοβικο πλαίσιο. Ο βασικός μηχανισμός άμυνας ο οποίος εμπλέκεται στις φοβίες λέγεται «μετάθεση». Οταν δεν αντέχουμε ένα γεγονός, μία κατάσταση, ή τα συναισθηματα τα οποία προκαλούνται από τα συμβάντα της ζωής (κακές σχέσεις, φόβοι, καταστροφές, αρρώστιες, θάνατοι, κτλ) τότε προτιμουμε να μην τα αντιμετωπίσουμε. Είναι πιο εύκολο για παράδειγμα, να φοβάται κανείς να βρεθεί ανάμεσα σε κόσμο, παρά να βρεθεί αντιμέτωπος με το γεγονός ότι η μητέρα του δεν καταλαβαίνει τις ανάγκες του ή ότι φέρεται υποτιμητικά στο παιδί της.