Όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να παντρευτεί, ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Η κοινή ζωή φαίνεται να είναι η τέλεια πραγματικότητα. Τα όμορφα όνειρα για ένα κοινό ταξίδι με αγάπη, έρωτα και εμπιστοσύνη αποτελούν την κοινή οπτική του νέου ζεύγους. Τότε γιατί οι άνθρωποι χωρίζουν; Γιατι φτάνουν στο διαζύγιο; Τί φταίει; Ποιοί είναι οι πραγματικοί λόγοι;
Μιλώντας για τον γάμο και πολυ πριν μπει η έννοια «διαζύγιο» πρεπει να πούμε οτι η επικοινωνία των συντρόφων στηρίζεται σε τρείς βασικές λειτουργίες: την λεκτική επικοινωνία, την σωματική επικοινωνία και την ασυνείδητη επικοινωνία. Άλλωστε κάπως έτσι γνωρίζονται οι άνθρωποι. Έλκονται μεταξύ τους επειδή αρέσουν ο ένας στον άλλον σε διάφορα επίπεδα καί όχι μόνο σε ένα επίπεδο. Τα λόγια, οι σκέψεις, η εμφάνιση, η προιστορία, όλα έχουν έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν σε μία καινούρια γνωριμία. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που δημιουργούν την προσπάθεια για γνωριμία, την συμπάθεια, την έλξη και σε κάποιες περιπτώσεις αν τα πράγματα πάνε καλά, τον γάμο.
Ο γάμος όμως είναι μία διαφορετική κατάσταση από την πρώτη γνωριμία. Διαφέρει στο γεγονός ότι οι δύο σύντροφοι έχουν πλέον δεσμευτεί ότι θα κάνουν μια κοινή ζωή. Δεν είναι πια μόνοι τους. Δεν έχουν μόνο τον εαυτό τους αλλά έχουν δίπλα τους κι έναν άλλον άνθρωπο ο οποίος κουβαλάει την δική του ιστορία. Τα μεγάλα πρόβληματα στους περισσότερους γάμους ξεκινούν από αυτό το σημείο. Οι άνθρωποι όταν είναι ερωτευμένοι έχουν την τάση να μεγαλοποιούν τα χαρακτηριστικά του συντρόφου τους. Για παράδειγμα ένας άντρας βλέπει στα μάτια της αγαπημένης του μία γυναίκα πολύ περισσότερο στοργική από ότι πραγματικά είναι. Και μία γυναίκα βλέπει στα μάτια του αγαπημένου της έναν άντρα πολύ περισσότερο ώριμο από ότι πραγματικά είναι. Φτιάχνει δηλαδή ο κάθε ένας από τους συντρόφους μέσα του μία εικόνα για τον σύντροφο η οποία δεν είναι πραγματική αλλά μάλλον είναι πλασματική. Βέβαια ο έρωτας είναι τυφλός όπως λέει και η παροιμία. Και ναι αυτή η παροιμία έχει δικιο. Όχι μόνο δεν βλέπουν οι ερωτευμένοι τα πραγματικά χαρακτηριστικά του συντρόφου τους αλλά μάλιστα τους αποδίδουν και κάποια που δεν τα έχουν. Όταν λοιπόν ένα ζευγάρι κάνει το λάθος να παντρευτεί χωρίς να έχει δοκιμάσει αρκετά την σχέση του σε καθημερινή βάση και για πολύ καιρό, τότε ο γάμος αυτός θα είναι σίγουρα ένας γάμος με πολλούς προβληματισμούς.
Η κοινή ζωή και η συμβίωση είναι οι παράγοντες που θα φέρουν στην επιφάνεια τα πραγματικά χαρακτηριστικά των συντρόφων. Οι ερωτευμένοι προσπαθούν πάντοτε να δείξουν τις καλύτερες πλευρές τους στον σύντροφό τους και βάζουν στην άκρη όσα άσχημα μπορεί να κρύβουν. Έτσι λοιπόν όταν έχουμε φτιάξει στο μυαλό μας έναν σύντροφο ευγενικό, χωρίς εντωμεταξύ να έχουμε δεί ότι η ευγένειά του περιορίζεται σε λίγα μόνο πράγματα και ότι στα περισσότερα πρόκειται μάλλον για ένα άγαρμπο άτομο ή όταν έχουμε φτιάξει στο μυαλό μας έναν σύντροφο ήρεμο ενώ η ηρεμία του περιορίζεται στις κοινωνικές επαφές για να δείχνει το καλό του πρόσωπο ενώ στο σπίτι ξεσπούν φωνές και νεύρα, ή όταν έχουμε πείσει τον εαυτό μας ότι ο σύντροφός μας είναι ώριμος αλλά τελικά ανακαλύπτουμε οτι περιμένει από εμάς να πληρώσουμε όλα τα έξοδα του σπιτιού καταλαβαίνετε ότι είναι πλέον βέβαιο ότι έχουμε κάνει ένα λάθος που μας κάνει τη ζωή αφόρητη.
Ο γάμος δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Και το χειρότερο είναι ότι όταν γεννηθούν και παιδιά τότε τα βάρη αυτά περνούν και στα παιδιά. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν όταν βλέπουμε σε μία οικογένεια να ξεσπούν ομηρικοί καβγάδες. Δεν πρόκειται για απλές διαφωνίες απόψεων. Άλλα είναι τα σημαντικά που κρύβονται από πίσω και πυροδοτούν ένταση κάθε ώρα και στιγμή. Φανταστείτε λοιπόν ένα μικρό παιδί που ακούει συνέχεια τις φωνές της μαμάς και του μπαμπά. Το παιδί νομίζει ότι είναι εκείνο υπεύθυνο για τον καβγά και ότι οι γονείς θα το εγκαταλείψουν. Τα παιδιά αυτά πολλές φορές αρχίζουν να αρρωσταίνουν συχνότερα προκειμένου να εστιάσουν το ενδιαφέρον των γονιών τους στο πρόσωπό του αλλά και να τους φέρουν πιο κοντά.
Η υπόθεση γάμος όπως προείπα δεν είναι απλή υπόθεση αλλά εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι ούτε η υπόθεση διαζύγιο θα πρέπει να είναι απλή υπόθεση. Πρέπει οι σύζυγοι που έχουν έρθει σε διάσταση να κάνουν ψυχοθεραπεία διαζυγίου ούτως ώστε να ξέρουν για ποιούς ακριβώς λόγους θέλουν να χωρίσουν. Και εννοώ βέβαια να γνωρίσουν τους βαθείς και πραγματικούς λόγους για τους οποίους θέλουν να χωρίσουν. Η θεραπεία διαζυγίου θα τους βοηθήσει να διαχειριστούν καλύτερα το διαζύγιο, την καινούρια αλλαγή στην ζωή τους, την συνέχεια από εκεί και πέρα, αλλά και στην περίπτωση που υπάρχουν παιδιά θα βοηθήσει καί τα παιδιά να αποδεχτούν τον χωρισμό των γονιών τους με το λιγότερο ψυχικό κόστος.
Πραγματικά θα ήθελα ένα ολόκληρο βιβλίο για να μπορέσω να σας περιγράψω ακόμα περισσότερες διαστάσεις του θέματος «γάμος και διαζύγιο». Έστω όμως από αυτό το μικρό άρθρο ελπίζω να μπόρεσα να κινητοποιήσω λίγο όσους βιώνουν τέτοια προβλήματα στις σχέσεις τους ή στους γάμους τους. Κλείνοντας θα ήθελα να προτρέψω τους άνθρώπους οι οποίοι αισθάνονται ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στην σχέση τους, να μην αφήνουν τον καιρό να περνάει άδικα και να ζητούν βοήθεια. Η ένταση και το βάρος που συσσωρεύονται από τις μη λειτουργικές σχέσεις των ανθρώπων φέρνουν θλίψη, κλυδωνίζουν τον εαυτό, αυξάνουν το άγχος και αποτελούν αιτίες για πολλα προβλήματα πολλές φορές και ψυχοσωματικά προβλήματα. Σκεφτείτε μόνο ότι στην ψυχιατρική κλίμακα εκτίμησης της κοινωνικής επαναπροσαρμογής, ο πρώτος και ισχυρότερος παράγοντας που επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό αρνητικά τον ψυχισμό των ανθρώπων είναι ο θάνατος συζύγου και ο δεύτερος ισχυρότερος παράγοντας είναι το διαζύγιο. Στατιστικά τεκμηριωμένο και επιστημονικά αποδεκτό.