Η Λειτουργία Του Πατρικού Πλαισίου Πατέρας σημαίνει ασφάλεια. Είναι εκείνος που φέρει τις ιδιότητες του ασφαλούς πλαισίου. Είναι εκείνος που συντηρεί και παρέχει. Είναι εκείνος που παράγει, προστατεύει, παιδαγωγεί και παρέχει την τροφή. Ένας πατέρας δεν γεννά μόνο. Δηλαδή δεν φτάνει να γεννήσεις για να είσαι πατέρας ασφαλώς. Θα χρειαστεί να μπεις στους παραπάνω ρόλους προκειμένου να μπορείς να παίξεις σωστά τον ρόλο αυτό. Επίσης μία άλλη σημαντική πατρική λειτουργία είναι η παρεμβολή. Παρεμβάλλεται στη δυαδική σχέση μητέρας- παιδιού. Με αυτό τον τρόπο γίνεται ένας διαχωρισμός των δύο μερών. Αυτή η λειτουργία είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς βγάζει το παιδί από τη θέση του προσώπου που ικανοποιεί την μητέρα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό η μητέρα να αποδέχεται τον πατρικό λόγο ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που ο πατέρας έχει πεθάνει, είναι απών (ψυχολογικά, πνευματικά, φυσικά) ή ακόμα και στις περιπτώσεις που είναι ανεπαρκής. Έτσι περνάμε από την φάση της δυαδικής οικογένειας, στην επόμενη φάση που είμαστε τρείς και δεν ικανοποιούμε πλέον την επιθυμία άμεσα αλλά την αναβάλλουμε και την μεταθέτουμε σε άλλα άτομα του ίδιου φύλου.
Η Λειτουργία Του Πατρικού Πλαισίου Η Λειτουργία Του Πατρικού Πλαισίου Η Λειτουργία Του Πατρικού Πλαισίου
Το να μπορεί ένας άντρας να βρίσκει ικανοποίηση στη γυναίκα του και να μην την αναζητά στο παιδί του είναι πολύ βασικό ζήτημα. Δεν παρεμβαίνεις συνεχώς, δεν είσαι αυστηρός, δε βάζεις νόμους για τα πάντα, δεν κάνεις το παιδί να σε αναζητά συνέχεια. Αν τα κάνεις αυτά, αύριο θα οδηγήσεις το παιδί να θέλει να προσκολληθεί σε διάφορα συστήματα πολιτικά, κοινωνικά, θρησκευτικά κτλ. Σκοπός όλων αυτών των λειτουργιών είναι μία ισορροπημένη ζωή η οποία να μπορεί να επεκτείνεται σε ανεξάρτητη έκφραση. Να γίνει δηλαδή κανείς αυτόνομος και με αυτοπεποίθηση.
Επίσης σκοπός είναι να ελέγξουμε τις παρορμήσεις μας και να προσπαθήσουμε να πάμε προς μία κατεύθυνση ολοκλήρωσης του Εγώ που φανταζόμαστε για τον εαυτό μας. Η πατρική λειτουργία σχετίζεται και με το λόγο και την σκέψη. Μπορείς να είσαι πατέρας στην οικογένεια με την παρουσία σου. Αυτό δημιουργεί απαγόρευση. Είναι ενοχλητικό για το μωρό και για αυτό ακριβώς μπορεί να αναπτυχθεί λόγος και σκέψη. Σκέψη και λόγος. Αδυναμοι, ορθολογιστές, συναισθηματικοί και αυταρχικοί πατεράδες υπάρχουν ανάλογα με τα βιώματά τους και την προσωπικότητά τους. Δεν υπάρχει λοιπόν τέλειος πατέρας. Είναι ένας ρόλος δύσκολος αλλά και πολύ σημαντικός, εξίσου με τον ρόλο της μητέρας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορεί να έχει διάφορα στοιχεία. Λίγη συναισθηματικότητα είναι απαραίτητη, όρια ασφαλώς αλλά όχι αυστηρά, το κομμάτι του ορθολογισμού αλλά όχι για να είμαστε καθώς πρέπει αλλά για να εξετάζουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις με την κρίση μας και βεβαίως όχι αδύναμοι αλλά και με την αίσθηση ότι δεν είμαστε παντοδύναμοι. Αν μπορούσαμε να πούμε δυο πράγματα για έναν επαρκή πατέρα, θα ήταν αυτά. Από εκεί και πέρα θα έπρεπε να αφιερώσουμε πάρα πολύ χρόνο για να μιλήσουμε για διάφορες έρευνες που έχουμε στα χέρια μας σε πιο αναλυτικό στυλ αλλά και για σημαντικά συμπεράσματα από την κλινική πρακτική και γνώση που έχουμε αποκομίσει. Με την πρώτη ευκαιρία θα αναλύσω περισσότερα στοιχεία σε επόμενο άρθρο.
Δείτε Επίσης: Αυτοεκτίμηση Και Ευχαρίστηση
Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.
Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι (δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr
Η Λειτουργία Του Πατρικού Πλαισίου Η Λειτουργία Του Πατρικού Πλαισίου Η Λειτουργία Του Πατρικού Πλαισίου