Επικοινωνήστε μαζί μας

Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας Ψυχοθεραπεία

Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας Ψυχοθεραπεία
Χρόνος Ανάγνωσης: 16 Λεπτά

Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι η Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας

Η ιστριονική διαταραχή της προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από ζωηρή, θεατρική, εξωστρεφή συμπεριφορά σε ενθουσιώδη συναισθηματικά άτομα. Συνήθως όμως η επιδεικτική τους παρουσία συνοδεύεται απο ανικανότητα να διατηρήσουν βαθιές μακροχρόνιες σχέσεις. Τα ατομα αυτα εμφανίζουν πολλα απο τα παρακάτω χαρακτηριστικά: αισθάνονται δυσάρεστα σε καταστάσεις στις οποίες δεν ειναι το κεντρο της προσοχής. Η συναλλαγή με τους άλλους χαρακτηριζεται συχνα απο απροσφορη, σεξουαλικα σαγηνευτική ή προκλητική συμπεριφορά. Υπαρχουν εκδηλώσεις ταχείας μεταβολής και ρηχης έκφρασης συναισθημάτων. Συχνή ειναι επισης η συνεχής χρήση της σωματικής εμφανισης για την προσέλκυση της προσοχής. Ο τρόπος ομιλίας ειναι υπερβολικά εντυπωσιακός και στερούμενος λεπτομερειών.

Τα άτομα αυτα ειναι δραματικα, κάνουν επίδειξη θεατρινισμου και εκφράζονται με υπερβολικά συναισθηματικό τροπο. Εύκολα επηρεάζονται απο άλλους ή απο καταστάσεις, ειναι δηλαδή υποβόλιμα. Ενα ακομα χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής ειναι οτι τα άτομα θεωρούν τις σχεσεις περισσοτερο στενές απο οτι ειναι στην πραγματικότητα.

Η ψυχοθεραπεία για την ιστριονική διαταραχή είναι μια ουσιαστική παρέμβαση που παρέχει στα άτομα τα εργαλεία για να κατανοήσουν και να τροποποιήσουν τις συμπεριφορές τους. Οι ψυχοθεραπευτές χρησιμοποιούν μια συμπονετική, ενσυναισθητική προσέγγιση που στοχεύει στην ενίσχυση της αυτογνωσίας, στην προώθηση υγιέστερων διαπροσωπικών σχέσεων και στην ανάπτυξη πιο προσαρμοστικών μηχανισμών αντιμετώπισης.

Μέσα από μια συνεργατική θεραπευτική σχέση, οι ασθενείς μαθαίνουν να εξισορροπούν τις συναισθηματικές τους ανάγκες με τις κοινωνικές προσδοκίες, μειώνοντας την εξάρτηση από τη θεατρικότητα για επιβεβαίωση. Προσαρμοσμένη στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προκλήσεων που αντιμετωπίζει κάθε ασθενής, αυτή η μορφή ψυχοθεραπείας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη διαχείριση της Ιστριονικής Διαταραχής Προσωπικότητας, διευκολύνοντας την προσωπική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ικανοποίησης από τη ζωή για όσους δεσμεύονται στη θεραπευτική διαδικασία.

 

YouTube video

 

Κατανόηση της ιστριονικής συμπεριφοράς

Η αναγνώριση της υποκείμενης συναισθηματικής αναταραχής είναι απαραίτητη για την κατανόηση της ιστριονικής συμπεριφοράς που επιδεικνύουν τα άτομα με Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας . Τα άτομα αυτά συχνά παρουσιάζουν ένα διάχυτο μοτίβο υπερβολικής συναισθηματικότητας και αναζήτησης προσοχής. Οι ενέργειές τους είναι ένα κάλεσμα να γίνουν αντιληπτοί και να παραμείνουν στο προσκήνιο της προσοχής των άλλων.

Η ψυχοθεραπεία για την διαταραχή θα πρέπει να είναι προσεκτικά δομημένη ώστε να βοηθήσει τους ασθενείς να αποκαλύψουν τους βαθιά ριζωμένους φόβους και τις ανασφάλειες που οδηγούν στις δραματικές παρουσιάσεις τους. Η θεραπεία συχνά επικεντρώνεται στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης, στην προώθηση υγιών σχέσεων και στην ανάπτυξη μιας πιο γνήσιας εικόνας του εαυτού.

Αναζήτηση προσοχής στην ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας

Τα άτομα με Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας συχνά επιδίδονται σε συμπεριφορές που αναζητούν την προσοχή ως μέσο για να επικυρώσουν την αυτοεκτίμησή τους και να διατηρήσουν την ψυχολογική τους θωράκιση. Αυτή η λαχτάρα να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής δεν είναι απλώς μια επιφανειακή επιθυμία για θαυμασμό, αλλά ένα κρίσιμο συστατικό της συναισθηματικής τους σταθερότητας. Τα άτομα αυτά μπορεί να βιώνουν σημαντικό άγχος όταν δεν βρίσκονται στο προσκήνιο, νιώθοντας υποτιμημένα και αγνοημένα.

Η ψυχοθεραπεία για την ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας στοχεύει στην αποκάλυψη των βαθιά ριζωμένων φόβων και ευπαθειών που οδηγούν στη συμπεριφορά που αναζητά την προσοχή. Παρέχοντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, οι θεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες να διερευνήσουν τα συναισθήματά τους και να αναπτύξουν υγιέστερες στρατηγικές για την αναζήτηση επικύρωσης. Ο στόχος είναι να βοηθηθούν αυτά τα άτομα να δημιουργήσουν γνήσιες συνδέσεις με τους άλλους και να καλλιεργήσουν μια αίσθηση αυτοεκτίμησης που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την εξωτερική επικύρωση.

Σχέσεις και οικειότητα

Στην ψυχοθεραπεία για την ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας, οι θεραπευτές επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα στην ανάπτυξη και διατήρηση στενών και αυθεντικών σχέσεων. Τα άτομα με αυτή την κατάσταση συχνά παλεύουν με μια συντριπτική επιθυμία να γίνουν αντιληπτά και μπορεί να χρησιμοποιούν σαγηνευτική συμπεριφορά για να κερδίσουν την προσοχή, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει τη γνήσια σύνδεση. Η συναισθηματική τους έκφραση μπορεί να γίνεται αντιληπτή ως επιφανειακή ή δραματική, εμποδίζοντας το βάθος που απαιτείται για στενές σχέσεις.

Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις στοχεύουν στο να βοηθήσουν τους πάσχοντες να κατανοήσουν τις ρίζες των συμπεριφορών τους που αναζητούν την προσοχή και τον αντίκτυπο που αυτές έχουν στην ικανότητά τους να καλλιεργούν ουσιαστικές συνδέσεις. Με την προώθηση της αυτογνωσίας και της συναισθηματικής ρύθμισης, μπορούν να μάθουν να δημιουργούν υγιέστερες, πιο σταθερές σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση και όχι στην επικύρωση της επιθυμητότητάς τους.

Μέσω της ψυχοθεραπείας, τα άτομα με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας μπορούν να εξερευνήσουν τους φόβους τους για απόρριψη και εγκατάλειψη, οι οποίοι συχνά κρύβονται πίσω από την επιδεικτική εξωτερική τους εμφάνιση. Δουλεύοντας πάνω σε αυτούς τους φόβους, οι πάσχοντες μπορούν να κινηθούν προς πιο αυθεντικές εκφράσεις των αναγκών και των συναισθημάτων τους, βελτιώνοντας την ικανότητά τους για οικειότητα. Η ίδια η θεραπευτική σχέση χρησιμεύει ως μοντέλο για την εμπιστοσύνη και την υγιή διαπροσωπική δυναμική, παρέχοντας έναν ασφαλή χώρο για την εξάσκηση της ευαλωτότητας και της σύνδεσης.

Η πανοπλία του υστερικού

Τί σημαίνει όμως να είσαι τόσο ψεύτικος; Αυτή θεατρικότητα δείχνει το μη αληθινό που σαν πανοπλία φορά κανείς για να κρύψει τα πραγματικά αισθήματα. Ο υστερικός θέλει να πάρει τη δύναμη του άλλου και να φύγει. Δεν θέλει τίποτα άλλο από αυτόν. Είναι άτομα με ζωηρότητα που διαρκεί τόσο όσο να προκαλέσει την προσοχή και μετά βέβαια δεν έχει λόγο ύπαρξης και εκεί φαίνεται και η ρηχότητα του συναισθήματος. Το να είσαι εξωστρεφής δεν σημαίνει πως είσαι πραγματικά κοινωνικός με την έννοια της επιθυμίας να συνάψεις νέες σχέσεις και να μπεις σε μία διαδικασία να δώσεις πράγματα από τον εαυτό σου αλλά και να πάρεις εκείνα που σου προσφέρονται. Υπάρχει ένας ενθουσιασμός, μία χαρά, ένας τόνος αισιοδοξίας που από κάτω είναι κούφιος. Εύκολα σπάει, εύκολα ξεφουσκώνει.

Προσπαθεί να επιδείξει τον εαυτό του συνεχώς και βέβαια αυτό δεν το κάνει μόνο σε πράγματα που κατέχει αλλά και σε πράγματα που δεν γνωρίζει. Γιατί υπερισχύει η ανάγκη για προσοχή. Είναι μια ανάγκη να σε προσέξει ο μπαμπάς για να τον πάρεις από τη μητέρα. Έχει δηλαδή οιδιποδειακή βάση. Υστερικοί μπορεί να είναι και οι άντρες αλλά αφορά κυρίως τις γυναίκες. Η υστερική συμπεριφορά είναι η διάθεση να σε προσέξει, να τον πάρεις με το μέρος σου αλλά χωρίς να ανταλλάξεις συναίσθημα.

Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας Ψυχοθεραπεία

Τα αισθήματα προς το μπαμπά και τη μαμά

Απλώς θέλεις να τον εκδικηθείς επειδή σου παίρνει τη μαμά και δεν παίρνει εσένα. Εκεί φαίνεται ότι ο δεσμός με τη μητέρα είναι προβληματικός γιατί κανονικά τα κορίτσια αφήνουν τη μητέρα τους και πάνε να αγαπήσουν τον πατέρα και μάλιστα με έντονο τρόπο για μία περίοδο περίπου τεσσάρων ετών, από τα δύο μέχρι τα έξι. Σε εκείνη την περίοδο τα αισθήματα τα οποία εμφανίζονται είναι πάρα πολύ δυνατά και μεταφέρουν την ισχύ της προσκόλλησης. Ταυτόχρονα αναπτύσσονται αισθήματα μίσους προς τη μητέρα που έχει τον πατέρα. Αν προυπάρχουν προβλήματα στην σχέση της μητέρας με την κόρη της, προβλήματα δεσμού, κυρίως αίσθηση ότι δεν μπορεί να επενδύσει η μικρή τον εαυτό της στην μητέρα, τότε όταν έρθει η ώρα να αγαπήσει φυσιολογικά τον πατέρα, θα προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματά της μέσω του πατέρα. Δηλαδή θα τον δει σαν μαμά. Αυτό είναι φυσιολογικό αλλά στην περίπτωση που υπάρχουν σοβαρές διαταραχές στον δεσμό με τη μητέρα, τότε το κορίτσι θα γίνει βγάλει βαθιές κτητικές ανάγκες προς τον πατέρα της.

Γι’ αυτό και η υστερική διαταραχή κρύβει κάποιες φορές ψυχωσικόπυρήνα από κάτω. Αν κι ο μπαμπάς δεν μπορέσει να δώσει την αναγκαία πατρική του παρουσία και προσοχή που χρειάζεται στην κόρη της, αλλά να βάλει και τα όρια τα οποία χρειάζονται στην σχέση τους (να μην υπονοηθεί ότι μπορεί να εκτοπίσει τη μητέρα της και να πάρει τον πατέρα της), τότε τα προβλήματα μπορεί να γίνουν πραγματικά πολύ μεγάλα. Ένα τέτοιο πλαίσιο ανατροφής δημιουργεί τρομερή επιθετικότητα. Το κορίτσι μετατρέπεται σε ένα θηρίο που θέλει να εκδικηθεί τους άντρες αλλά στην ουσία εκδικούνται την κακή σχέση με την μητέρα τους η οποία δεν περιείχε τα απαραίτητα χαρακτηριστικά της συγχώνευσης και της εξάρτησης οπότε έμεινε καθηλωμένη σε βρεφικές και νηπιακές ανάγκες.

Η ψυχοσυναισθηματική κίνηση του κοριτσιού και του αγοριού

Η υστερικότητα εκφράζεται με την σαγήνη οπότε είναι εύκολο για αυτές τις γυναίκες να δημιουργούν την εντύπωση ότι είναι ανοιχτές να συσχετιστούν και να δοθούν αλλά δεν είναι καθόλου δοτικές. Αντιθέτως είναι εκδικητικές αλλά καταφέρνουν να δείχνουν το αντίθετο. Το ίδιο συμβαίνει και με άντρες υστερικούς οι οποίοι συνήθως έχουν μπερδεμένη σεξουαλική ταυτότητα ή είναι ομοφυλόφιλοι. Η υστερικότητα είναι εκδίκηση και έχει σαδιστικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή θέλει να πονέσει τον άλλο, να τον ταπεινώσει. Αλλά αυτό είναι ασυνείδητο. Εμπεριέχει αισθήματα μίσους και θυμού, τα οποία είναι κρυμμένα και απευθύνονται στον πατέρα με τον οποίο δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν.

Αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η βάση του προβλήματος παραμένει στην σχέση με την μητέρα. Ωστόσο εδώ μπαίνει η ανάγκη του κοριτσιού να μεταφέρει την αγάπη του προς τον πατέρα της. Οπότε έχει μητρικές ρίζες από τη μία πλευρά και από την άλλη έχει επιθυμία για συνδιαλλαγή με τον πατέρα. Αυτή είναι και η ψυχοσυναισθηματική κίνηση του κοριτσιού σε όλες τις φυλές και σε όλες τις χρονικές περιόδους: από την μητέρα στον πατέρα και όποτε υπάρχουν προβλήματα γυρισμός στην μητέρα. Οπότε τα κορίτσια ψάχνουν από έξω έναν πατέρα που να μπορεί να τις αγαπάει όπως αγαπούσε ο πατέρας τους την μητέρα τους και από μέσα ψάχνουν μία μητέρα η οποία να έχει την δυνατότητα να προσφέρει ζεστασιά, τροφή, επικοινωνία και ασφάλεια. Ενώ η κίνηση του αγοριού είναι στατική και περιφέρεται γύρω από την μητέρα. Αυτήν γνώρισε, αυτήν αγάπησε, εκεί θα μείνει.

Η μόνη διέξοδος από αυτή την μονιμότητα και η μόνη δυνατότητα να μπορέσει να δημιουργήσει αφού μάλιστα δεν μπορεί να βγάλει από μέσα του παιδιά όπως η γυναίκα, είναι αργότερα να προσπαθήσει να αναπτύξει μυαλό, επιστήμη, τέχνη, πολιτική, ιδέες, αγώνες, πολέμους κτλ.

Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας Ψυχοθεραπεία

Οι ίδιες ανάγκες υπάρχουν και στην διαμόρφωση της ιστορίας

Αυτές οι ανάγκες κρύβονται πίσω από την ιστορία της ανθρωπότητας όπως διαμορφώνεται μέσα στους αιώνες αλλά κανείς δεν τις γνωρίζει όταν είναι έντονες την περίοδο που τις βιώνει. Αυτές είναι οι βασικές αγορίστικες-αντρικές και οι κοριτσίστικες-γυναικείες βαθύτερες ψυχολογικές ανάγκες. Εκεί μέσα βρίσκουμε πως, με ποιο τρόπο διαμορφώθηκαν οι περιβαλλοντικές συνθήκες οι οποίες συνέβαλλαν στην ιδιαίτερη ανάπτυξη του χαρακτήρα και της έκφρασής του, η οποία εκφράζεται μέσω της προσωπικότητας.

Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας Ψυχοθεραπεία

Η φυσιολογική υστερικότητα

Η υστερικότητα στην φυσιολογική της μορφή, είναι απλώς η προσπάθεια του κοριτσιού να σαγηνεύσει τον πατέρα, όχι γιατί τον αγαπάει αλλά γιατί θέλει να τον αρπάξει από την μητέρα της. Αν ο πατέρας αγαπήσει την κόρη του, της δώσει χρόνο και ενδιαφέρον, τότε η υστερικότητα μειώνεται και μετατρέπεται σε ανάγκη για επικοινωνία με το άλλο φύλο. Αλλά για να γίνει αυτό ολοκληρωμένα σωστά, θα πρέπει να της αρνηθεί να την ανταλλάξει με τη μητέρα της. Η φράση «όταν θα μεγαλώσεις θα βρείς έναν άλλον άντρα να τον αγαπήσεις και να κάνεις παιδιά μαζί του γιατί εγώ έχω τη μαμά σου» είναι απαραίτητη να ακουστεί και να γίνει πράξη, όσο κι αν θυμώσει το μικρό κορίτσι. Γιατί ο θυμός μπορεί να είναι έντονος αλλά ταυτόχρονα δημιουργείται και ασφαλές πλαίσιο. Είναι η άγραφη συμφωνία ότι δεν θα διανινδυνεύσω την αγάπη της μητέρας μου για ζεστασιά, επικοιωνία, τροφή και ασφάλεια, μόνο και μόνο για να πάρω το μπαμπά. Η εξίσωση είναι: θέλω τον μπαμπά, θυμώνω που μου λέει ότι θα βρώ έναν άλλο, αλλά ταυτόχρονα έτσι δεν κινδυνεύει η σχέση μου με τη μαμά. Οπότε συμβιβάζομαι παρόλο που θυμώνω, είμαι ασφαλής, προχωράω προς την ταύτιση με τη μαμά μου, και άλλωστε η εφηβεία που είναι κοντά, θα αποδείξει σύντομα ότι το ενδιαφέρον μου όντως θα μεταφερθεί σε άλλα αντικείμενα όπως ενιδαφέροντα αγόρια που με κοιτούν και θέλουν να με γνωρίσουν. Αυτή είναι η φυσιολογική ανάπτυξη της υστερικότητας η οποία δεν φεύγει εκατό τοις εκατό μεν, αλλά μετατρέπεται σε επιθυμία επικοινωνίας με το άλλο φύλο.

Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας Ψυχοθεραπεία

Ωστόσο τίποτα σε αυτό τον κόσμο δεν είναι τόσο εύκολο και τόσο απλό και θα πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά τί έχει συμβεί στο οικογενειακό μυθιστόρημα, δηλαδή να μπαίνουμε με ψυχοδυναμική κλινική ματιά στις πραγματικές, φαντασιακές και συμβολικές διαστάσεις της οικογένειας. Αυτό μπορεί να το κάνει ένας εκπαιδευμένος ειδικός με εμπειρία και γνώση επάνω στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη.

YouTube video

 

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις

Διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένης της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας και της ψυχοδυναμικής θεραπείας, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της πολύπλοκης δυναμικής της ιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας, διευκολύνοντας τη βαθύτερη αυτο-ανασκόπηση και την αλλαγή συμπεριφοράς. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία επικεντρώνεται στην αναδιαμόρφωση των δυσλειτουργικών σκέψεων και πεποιθήσεων για τη βελτίωση της συναισθηματικής ρύθμισης και την ανάπτυξη πιο προσαρμοστικών συμπεριφορών. Βοηθά τους ασθενείς να αναγνωρίσουν τις τάσεις τους να αναζητούν την προσοχή και να δραματοποιούν τις καταστάσεις, και εργάζεται για την καθιέρωση υγιέστερων τρόπων σκέψης και αλληλεπίδρασης με τους άλλους.

Η ψυχοδυναμική θεραπεία εμβαθύνει στις ασυνείδητες διεργασίες και τις πρώιμες εμπειρίες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ιστριονικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας. Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει στην αποκάλυψη των υποκείμενων συγκρούσεων και στην ενίσχυση της κατανόησης των συναισθηματικών αναγκών που οδηγούν σε συμπεριφορές που αναζητούν την προσοχή. Μέσω της θεραπευτικής σχέσης, τα άτομα μαθαίνουν να κατανοούν βαθύτερα τα συναισθήματα και τα μοτίβα των σχέσεών τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο γνήσιες συνδέσεις και σε μια πιο σταθερή αίσθηση του εαυτού.

Και οι δύο προσεγγίσεις απαιτούν δέσμευση για αυτοεξέταση και προθυμία για τροποποίηση βαθιά ριζωμένων προτύπων συμπεριφοράς.

Γνωστικές-Συμπεριφορικές τεχνικές για την Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία παρέχει ένα δομημένο πλαίσιο μέσω του οποίου τα άτομα με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας μπορούν να μάθουν να αναγνωρίζουν και να τροποποιούν τα διαστρεβλωμένα πρότυπα σκέψης και τις δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές. Αυτή η θεραπευτική μέθοδος ενθαρρύνει την ανάπτυξη μιας πιο ρεαλιστικής εικόνας του εαυτού και προάγει υγιέστερες διαπροσωπικές σχέσεις.

Στην πράξη, οι τεχνικές της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας για την ιστριονική διαταραχή μπορεί να περιλαμβάνουν την αμφισβήτηση παράλογων πεποιθήσεων που συμβάλλουν σε συμπεριφορές που αναζητούν την προσοχή και τη συναισθηματική αστάθεια. Οι θεραπευτές εργάζονται με τα άτομα για να αναπτύξουν μεγαλύτερη κατανόηση των συνεπειών των πράξεών τους και να εξασκηθούν σε εναλλακτικές απαντήσεις που οδηγούν σε πιο λειτουργικά αποτελέσματα. Οι εργασίες αυτοπαρακολούθησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της επίγνωσης των εναυσμάτων που πυροδοτούν δυσλειτουργική συμπεριφορά, ενώ τα παιχνίδια ρόλων μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να εξασκηθούν στις κατάλληλες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και επικοινωνιακές δεξιότητες.

Επιπλέον, η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία στοχεύει στην άμβλυνση της έντονης ανάγκης για έγκριση και του φόβου της απόρριψης. Μέσω της γνωστικής αναδιάρθρωσης, τα άτομα μαθαίνουν να αντικαθιστούν την απελπισμένη ανάγκη για προσοχή με μια ισορροπημένη εκτίμηση για γνήσια σύνδεση και αυτοεπιβεβαίωση.

Ψυχοδυναμική Θεραπεία για την Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας

Διάφορες ψυχοδυναμικές θεραπευτικές προσεγγίσεις προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την προέλευση και τη διατήρηση της ιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας, εστιάζοντας στις ασυνείδητες διεργασίες και τις πρώιμες αναπτυξιακές εμπειρίες. Αυτές οι προσεγγίσεις διερευνούν την επίδραση των προηγούμενων σχέσεων και των άλυτων συγκρούσεων, ιδίως εκείνων από την παιδική ηλικία, στις τρέχουσες δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα, τα άτομα με αυτή τη διαταραχή μπορεί να έχουν βιώσει ασυνεπή προσοχή και επικύρωση κατά τη διάρκεια των παιδικών τους χρόνων, οδηγώντας σε υπερβολική ανάγκη για έγκριση και φόβο εγκατάλειψης.

Η ψυχοδυναμική θεραπεία εμβαθύνει σε αυτά τα βαθιά ριζωμένα μοτίβα, βοηθώντας τους πάσχοντες να αποκαλύψουν τις συναισθηματικές ρίζες των ιστριονικών συμπεριφορών τους. Στόχος της είναι να φέρει αυτά τα ασυνείδητα κίνητρα σε συνειδητό επίπεδο, όπου μπορούν να εξεταστούν και να κατανοηθούν. Μέσω της θεραπευτικής σχέσης, τα άτομα μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους πιο αυθεντικά, αντί να καταφεύγουν σε δραματικές επιδείξεις.

Η θεραπεία αντιμετωπίζει επίσης τη διαστρεβλωμένη εικόνα του ατόμου για τον εαυτό του και την εξάρτηση από τους άλλους για την αυτοεκτίμησή του. Με τη διερεύνηση των πρώιμων προσκολλήσεων και ταυτίσεων, οι πελάτες μπορούν να αρχίσουν να κατανοούν την προέλευση των έντονων συναισθηματικών εκφράσεων και των συμπεριφορών αναζήτησης προσοχής. Σταδιακά, με τη διορατικότητα και τη συναισθηματική επεξεργασία, μπορούν να αναπτύξουν υγιέστερους τρόπους να σχετίζονται με τον εαυτό τους και τους άλλους, προωθώντας πιο γνήσιες και βιώσιμες σχέσεις.

Στρατηγικές συναισθηματικής ρύθμισης

Με βάση τις γνώσεις που αποκτήθηκαν από την ψυχοδυναμική θεραπεία, τα άτομα με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας μπορούν να επωφεληθούν από την εκμάθηση στρατηγικών συναισθηματικής ρύθμισης για τη διαχείριση των έντονων και συχνά συντριπτικών συναισθημάτων τους. Η αποτελεσματική συναισθηματική ρύθμιση είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της αίσθησης ελέγχου, βοηθώντας τα άτομα να ανταποκρίνονται στις καταστάσεις με μια ισορροπημένη προοπτική.

Οι τεχνικές αντιμετώπισης με επίκεντρο το συναίσθημα, όπως η ενσυνειδητότητα και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση των συναισθηματικών τους αντιδράσεων χωρίς να κατακλύζονται από αυτές. Αυτές οι πρακτικές ενθαρρύνουν τη μη επικριτική αποδοχή των συναισθημάτων, επιτρέποντας στα άτομα να παρατηρούν τα συναισθήματά τους χωρίς άμεση αντίδραση. Η γνωστική αναδιάρθρωση είναι μια άλλη βασική στρατηγική, βοηθώντας τα άτομα να αμφισβητήσουν και να αλλάξουν τα μη χρήσιμα μοτίβα σκέψης που συμβάλλουν στη συναισθηματική δυσλειτουργία τους.

Επιπλέον, η ανάπτυξη δεξιοτήτων διαπροσωπικής αποτελεσματικότητας είναι απαραίτητη, καθώς ενισχύει την ικανότητά τους να επικοινωνούν ανάγκες και να διαχειρίζονται συγκρούσεις χωρίς να καταφεύγουν σε θεατρικές συμπεριφορές ή συμπεριφορές που επιδιώκουν την προσοχή. Η εκπαίδευση στη διεκδικητικότητα και η εκμάθηση του να θέτουν υγιή όρια μπορούν να ενδυναμώσουν τα άτομα με ιστορική διαταραχή προσωπικότητας να αλληλεπιδρούν με πιο ουσιαστικούς και αυθεντικούς τρόπους, μειώνοντας την εξάρτηση από την επιφανειακή επικύρωση.

Οφέλη ομαδικής θεραπείας

Η συμμετοχή σε ομαδική θεραπεία προσφέρει στα άτομα με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας μια μοναδική ευκαιρία να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και να κατανοήσουν τη διαπροσωπική τους συμπεριφορά μέσα σε ένα υποστηρικτικό και δομημένο περιβάλλον. Αυτή η μέθοδος διευκολύνει έναν χώρο όπου μπορούν να συνεργαστούν με συνομηλίκους που μπορεί να μοιράζονται παρόμοιες δυσκολίες, προωθώντας την κατανόηση και την ενσυναίσθηση. Καθώς τα άτομα παρατηρούν και αλληλεπιδρούν με τους άλλους, μπορούν να μάθουν να αναγνωρίζουν και να προσαρμόζουν μοτίβα αναζήτησης προσοχής και δραματικής συμπεριφοράς που είναι χαρακτηριστικά της κατάστασής τους.

Η συλλογική δυναμική της ομαδικής θεραπείας είναι ιδιαίτερα ευεργετική, καθώς αντικατοπτρίζει τις πραγματικές κοινωνικές συνθήκες, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να εξασκηθούν σε υγιέστερους τρόπους να σχετίζονται με τους άλλους σε έναν ασφαλή χώρο. Η ανατροφοδότηση από τα μέλη της ομάδας και τους διαμεσολαβητές μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αυτογνωσίας, ένα κρίσιμο βήμα προς την ουσιαστική αλλαγή στις αλληλεπιδράσεις τους εκτός θεραπείας.

Επιπλέον, η ομαδική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συναισθημάτων απομόνωσης, καθώς τα άτομα συνειδητοποιούν ότι δεν είναι μόνοι τους με τις εμπειρίες τους. Η αίσθηση της κοινότητας και της αμοιβαίας υποστήριξης συχνά ενδυναμώνει τα μέλη να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους και ενθαρρύνει την προσωπική τους ανάπτυξη.

Τελικά, η ομαδική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στη θεραπευτική διαδικασία για τα άτομα με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας, ενισχύοντας την ικανότητά τους για πιο αυθεντικές και ικανοποιητικές σχέσεις.

Παρεμβάσεις με επίκεντρο τη σχέση

Πολλές παρεμβάσεις ψυχοθεραπείας που επικεντρώνονται στη σχέση στοχεύουν στην αντιμετώπιση των βαθιά ριζωμένων μοτίβων αλληλεπίδρασης που συχνά παρουσιάζουν τα άτομα με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας. Αυτές οι παρεμβάσεις έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους πάσχοντες να αναπτύξουν υγιέστερες, πιο βιώσιμες σχέσεις, προωθώντας τη γνήσια αυτογνωσία και τη συναισθηματική ρύθμιση. Μέσω τεχνικών όπως το παιχνίδι ρόλων, ο καθορισμός ορίων και η εκπαίδευση επικοινωνιακών δεξιοτήτων, οι θεραπευτές ενθαρρύνουν τα άτομα να προχωρήσουν πέρα από την επιφανειακή εμπλοκή και να αντιμετωπίσουν τα υποκείμενα ζητήματα που εμποδίζουν τις ουσιαστικές συνδέσεις.

Για τα άτομα με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη διερεύνηση των δυναμικών σχέσεων του παρελθόντος που συμβάλλουν στην τρέχουσα συμπεριφορά τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εξέταση του οικογενειακού ιστορικού και των πρώιμων εμπειριών προσκόλλησης για να κατανοηθεί ο αντίκτυπός τους στις σημερινές σχέσεις. Οι θεραπευτές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν γνωσιακές-συμπεριφορικές στρατηγικές για να αμφισβητήσουν τις διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις σχετικά με την αυτοεκτίμηση και την οικειότητα, οι οποίες συχνά στηρίζουν τις συμπεριφορές που αναζητούν την προσοχή.

Τελικά, οι παρεμβάσεις που επικεντρώνονται στις σχέσεις στοχεύουν στην ενδυνάμωση των ατόμων να δημιουργήσουν αυθεντικούς δεσμούς που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση και όχι στην επιθυμία για επικύρωση ή στο φόβο της εγκατάλειψης. Αυτή η αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε πιο ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις και σε μια πιο σταθερή αίσθηση ταυτότητας για τον πελάτη.

Αντιμετώπιση της σαγηνευτικής συμπεριφοράς στην ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας

Στην ψυχοθεραπεία για την Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας, μια κρίσιμη πτυχή περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του διαδεδομένου προτύπου σαγηνευτικής συμπεριφοράς του ατόμου, το οποίο συχνά λειτουργεί ως εμπόδιο στη δημιουργία αυθεντικών και αμοιβαίων σχέσεων. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εκδηλώνεται ως ακατάλληλο φλερτ, εξάρτηση από τη φυσική εμφάνιση για την προσοχή ή δραματικές συναισθηματικές εκφράσεις που αποσκοπούν στη γοητεία και τη χειραγώγηση των άλλων. Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις στοχεύουν στο να βοηθήσουν τα άτομα να αναγνωρίσουν αυτά τα μοτίβα και να κατανοήσουν τις υποκείμενες ανάγκες που προσπαθούν να ικανοποιήσουν μέσω της αποπλάνησης.

Οι θεραπευτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν στρατηγικές που εστιάζουν στην οικοδόμηση αυτογνωσίας, όπως ο προβληματισμός σχετικά με τις συνέπειες της αποπλανητικής συμπεριφοράς και η εξερεύνηση πιο υγιεινών τρόπων για την επίτευξη αυτοεκτίμησης και οικειότητας. Οι γνωσιακές-συμπεριφορικές τεχνικές μπορεί να είναι χρήσιμες για την αμφισβήτηση των στρεβλών πεποιθήσεων σχετικά με την αυτοεκτίμηση που συνδέονται με την ικανότητα προσέλκυσης και αποπλάνησης. Η ψυχοεκπαίδευση διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει τους πάσχοντες να κατανοήσουν τη φύση της διαταραχής τους και τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς τους στις σχέσεις.

Μέσω μιας συμπονετικής και μη επικριτικής προσέγγισης, οι θεραπευτές ενθαρρύνουν την προσωπική ανάπτυξη και την ανάπτυξη πιο γνήσιων σχέσεων με τους άλλους. Είναι σημαντικό η θεραπεία να παρέχει έναν ασφαλή χώρο για τα άτομα να εκφράζουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους χωρίς να καταφεύγουν σε αντιπαραγωγικές τακτικές αποπλάνησης.

Βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων

Στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας για την Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας, η ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων αποτελεί ουσιαστικό θεραπευτικό στόχο, καθώς βοηθά τα άτομα να δημιουργήσουν πιο αυθεντικές και σταθερές σχέσεις. Η βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων περιλαμβάνει τη βοήθεια των ατόμωννα αναπτύξουν την ικανότητα για γνήσιες σχέσεις που δεν βασίζονται αποκλειστικά στην αναζήτηση προσοχής ή έγκρισης.

Είναι ζωτικής σημασίας να καθοδηγήσουμε τα άτομα στην αναγνώριση και την εκτίμηση των προοπτικών των άλλων, να προωθήσουμε την ενσυναισθητική επικοινωνία και να καθορίσουμε όρια που προάγουν τον αμοιβαίο σεβασμό.

Οι θεραπευτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνικές όπως το παιχνίδι ρόλων και η εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως η ενεργητική ακρόαση, η κατάλληλη αυτοαποκάλυψη και η κατανόηση των κοινωνικών συνθημάτων. Με τον τρόπο αυτό, τα άτομα ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε αλληλεπιδράσεις που είναι λιγότερο θεατρικές και περισσότερο γειωμένες στην πραγματικότητα. Η ικανότητα αλληλεπίδρασης με κοινωνικά ικανό τρόπο μπορεί να μειώσει τις διαπροσωπικές συγκρούσεις και το ενδεχόμενο παρεξηγήσεων.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η έννοια της αυτοεκτίμησης που δεν εξαρτάται από την επικύρωση των άλλων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της γνωστικής αναδιάρθρωσης και των ασκήσεων οικοδόμησης της αυτοεκτίμησης. Καθώς τα άτομα μαθαίνουν να εκτιμούν την εγγενή τους αξία, η εξάρτησή τους από δραματικές συμπεριφορές για να τραβήξουν την προσοχή μπορεί να μειωθεί, οδηγώντας σε πιο υγιείς και πιο ικανοποιητικές κοινωνικές δεσμεύσεις.

Διαχείριση της υποβλητικότητας στην ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας

Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή παρουσιάζουν συχνά υψηλό επίπεδο υποβλητικότητας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ευπάθεια στην επιρροή και τη χειραγώγηση. Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να υπονομεύσει την ικανότητά τους να λαμβάνουν αυτόνομες αποφάσεις και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προσωπικές και επαγγελματικές τους σχέσεις.

Στο θεραπευτικό περιβάλλον, οι θεραπευτές επικεντρώνονται στο να βοηθήσουν τα άτομα να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τα μοτίβα υποβολής στη συμπεριφορά τους. Μέσω γνωσιακών-συμπεριφορικών στρατηγικών, οι ασθενείς διδάσκονται να αξιολογούν κριτικά τις πληροφορίες που λαμβάνουν, διακρίνοντας μεταξύ των δικών τους σκέψεων και συναισθημάτων και εκείνων που επιβάλλονται από εξωτερικές επιρροές.

Για την ενίσχυση αυτών των δεξιοτήτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν παιχνίδια ρόλων και εκπαίδευση στη διεκδικητικότητα, επιτρέποντας στα άτομα να διεκδικούν τις δικές τους ανάγκες και απόψεις χωρίς να επηρεάζονται από τους άλλους.

Ο στόχος της διαχείρισης της υποβλητικότητας είναι να ενδυναμώσει τους ασθενείς με Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας ώστε να γίνουν πιο συνειδητοί και αυτάρκεις στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Καθώς μαθαίνουν να εμπιστεύονται τις δικές τους κρίσεις και να αντιστέκονται στις αδικαιολόγητες εξωτερικές πιέσεις, είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να περιηγηθούν στις πολύπλοκες κοινωνικές δυναμικές και να διατηρήσουν υγιέστερες σχέσεις.

Θέματα προσκόλλησης και απώλειας

Οι πρώιμες εμπειρίες προσκόλλησης θέτουν τις βάσεις για τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται και διαχειρίζονται τις σχέσεις σε όλη τους τη ζωή. Οι ασφαλείς δεσμοί συνήθως ενισχύουν την αίσθηση της ασφάλειας, επιτρέποντας την υγιή συναισθηματική ανάπτυξη και την ικανότητα διαχείρισης της απώλειας χωρίς υπερβολική αγωνία. Ωστόσο, όταν ένα παιδί βιώνει ασυνεχή ή αναξιόπιστη φροντίδα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα αγχώδες ή αμφίσημο στυλ προσκόλλησης. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο για την ανάπτυξη της Ιστριονικής Διαταραχής Προσωπικότητας, όπου τα άτομα μπορεί να επιδεικνύουν υπερβολική ανάγκη για έγκριση και προσοχή, φοβούμενα την εγκατάλειψη και την απόρριψη.

Στο θεραπευτικό πλαίσιο, η αντιμετώπιση των θεμάτων προσκόλλησης και απώλειας είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με την διαταραχή. Μπορεί να έχουν μια ενισχυμένη αντίδραση στον αποχωρισμό ή την αντιληπτή απόρριψη λόγω των υποκείμενων ανασφαλειών προσκόλλησης που τους χαρακτηρίζουν. Η αποτελεσματική ψυχοθεραπεία θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία μιας ασφαλούς θεραπευτικής συμμαχίας, παρέχοντας μια διορθωτική συναισθηματική εμπειρία. Αυτό βοηθά τους πάσχοντες να διερευνήσουν και να κατανοήσουν το ιστορικό προσκόλλησής τους, μειώνοντας έτσι τα ιστριονικά πρότυπα αλληλεπίδρασής τους.

Μακροπρόθεσμοι θεραπευτικοί στόχοι

Ο πρωταρχικός μακροπρόθεσμος θεραπευτικός στόχος για τα άτομα με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας είναι η προώθηση πιο αυθεντικών και σταθερών σχέσεων μέσω της ανάπτυξης της αυτογνωσίας και της συναισθηματικής ρύθμισης. Η επίτευξη αυτού του στόχου περιλαμβάνει την καθοδήγηση του ατόμου προς την κατανόηση των συναισθημάτων του και των κινήτρων πίσω από τις συμπεριφορές του. Οι θεραπευτές στοχεύουν να βοηθήσουν τους ασθενείς να οικοδομήσουν μια πιο βαθιά αίσθηση της ταυτότητας, η οποία είναι συχνά εύθραυστη και εξαρτάται από την έγκριση των άλλων σε αυτόν τον πληθυσμό.

Το θεραπευτικό ταξίδι μπορεί να περιλαμβάνει τεχνικές που ενθαρρύνουν τον αναστοχασμό και την ενδοσκόπηση, διευκολύνοντας την απομάκρυνση από τις επιφανειακές αλληλεπιδράσεις προς πιο ουσιαστικές συνδέσεις. Μαθαίνοντας να εκτιμούν τις εσωτερικές τους ιδιότητες και όχι αποκλειστικά την ελκυστικότητα ή τη γοητεία τους, οι ασθενείς μπορούν να αναπτύξουν υγιέστερη αυτοεκτίμηση. Αυτή η αλλαγή είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της εξάρτησης από την εξωτερική επικύρωση, η οποία συχνά οδηγεί στα θεατρικά μοτίβα αλληλεπίδρασης.

Επιπλέον, η θεραπεία θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ικανότητας του ασθενούς να αντιμετωπίζει την απόρριψη και την απογοήτευση χωρίς να καταφεύγει σε δραματικούς τρόπους ή σε συμπεριφορές που αναζητούν την προσοχή. Καθώς τα άτομα με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας προοδεύουν, θα πρέπει να είναι σε θέση να συμμετέχουν σε σχέσεις με μια πιο ισορροπημένη δυναμική του δούναι και λαβείν, οδηγώντας τελικά σε πιο ικανοποιητικές και διαρκείς προσωπικές σχέσεις.

Συμπερασματικά

Συμπερασματικά, η ψυχοθεραπεία για την ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας απαιτεί μια διαφοροποιημένη και πολύπλευρη προσέγγιση. Η προσέγγιση αυτή επικεντρώνεται στην άμβλυνση των δυσπροσαρμοστικών προτύπων συμπεριφοράς, στην ενίσχυση των διαπροσωπικών δεξιοτήτων και στην προώθηση μιας πιο αυθεντικής εικόνας του εαυτού.

Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από την αντιμετώπιση της περίπλοκης δυναμικής των συμπεριφορών που επιδιώκουν την προσοχή, των αναγκών εξάρτησης και της συναισθηματικής ρύθμισης. Αυτά είναι βασικά χαρακτηριστικά της διαταραχής που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη λειτουργικότητα και την ευημερία ενός ατόμου.

Μέσω της συνεπούς θεραπευτικής εμπλοκής, τα άτομα μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα. Αυτή η σταθερότητα μπορεί να οδηγήσει σε υγιέστερες σχέσεις και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Συνολικά, η θεραπεία για την ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας απαιτεί μια ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη προσέγγιση που αντιμετωπίζει τις μοναδικές προκλήσεις και ανάγκες του κάθε ατόμου. Με τις σωστές θεραπευτικές παρεμβάσεις και υποστήριξη, τα άτομα μπορούν να βιώσουν σημαντικές βελτιώσεις στην ψυχολογική τους ευημερία και τη συνολική τους λειτουργικότητα.

*Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Υπερπροστατευτικότητα

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω

Μιχάλης Πατεράκης

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

University Of Indianapolis

Δέχομαι κατόπιν ραντεβού

Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (Δίπλα στον Ευαγγελισμό)

Τηλ: 211 71 51 801

www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr