Επικοινωνήστε μαζί μας

Καταφυγή στην αρρώστια

Καταφυγή στην αρρώστια
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Παραστατική έκφραση που προσδιορίζει το γεγονός ότι το υποκείμενο αναζητεί μέσα στη νεύρωση ένα μέσο διαφυγής απο τις ψυχικές συγκρούσεις του. Αυτή η έκφραση βρήκε μεγάλη απήχηση με τη διάδοση της ψυχανάλυσης.

Εκτείνεται σήμερα όχι μόνο στον τομέα των νευρώσεων αλλα και σε αυτόν τον τομέα των οργανικών ασθενειών, στις οποίες είναι δυνατόν να εντοπιστεί μια ψυχολογική συνιστώσα. Ουσιαστικά η έννοια προσδιορίζει το γεγονός ότι το υποκείμενο προσπαθεί να αποφύγει μια συγκρουσιακή κατάσταση δημιουργό έντασης και να επιτύχει μέσω του σχηματισμού συμπτωμάτων, μια ελάττωση των εντάσεων.

Κατανόηση της καταφυγής στην αρρώστια

Η καταφυγή στην αρρώστια, μια έννοια βαθιά ριζωμένη στην ψυχαναλυτική θεωρία, διευκρινίζει το φαινόμενο κατά το οποίο τα άτομα αναζητούν υποσυνείδητα παρηγοριά από τις ψυχολογικές συγκρούσεις μέσω της εκδήλωσης σωματικών ή ψυχικών συμπτωμάτων. Αυτή η περίπλοκη ψυχολογική στρατηγική χρησιμεύει ως προστατευτικός μηχανισμός, επιτρέποντας στα άτομα να απομακρυνθούν από την εσωτερική αναταραχή και να κατευθυνθούν προς μια κατάσταση όπου η αγωνία τους φαινομενικά νομιμοποιείται και αναγνωρίζεται κοινωνικά μέσω των ασθενειών τους.

Στο θεραπευτικό περιβάλλον, η αναγνώριση της πιθανότητας της καταφυγής στην αρρώστια προσφέρει ένα συμπονετικό πλαίσιο για τη διερεύνηση της εμπειρίας του ασθενούς. Ενθαρρύνει μια ολιστική προσέγγιση, όπου η εστίαση επεκτείνεται πέρα από τα σωματικά συμπτώματα στην υποκείμενη συναισθηματική και ψυχολογική δυσφορία. Αυτή η προοπτική είναι καθοριστική για την προώθηση ενός ενσυναισθητικού και υποστηρικτικού θεραπευτικού περιβάλλοντος. Δίνει τη δυνατότητα στους θεραπευτές να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τα έκδηλα συμπτώματα αλλά και τις λανθάνουσες συγκρούσεις, διευκολύνοντας μια οδό προς τη βαθύτερη θεραπεία.

YouTube video

Ψυχολογικοί μηχανισμοί

Η εμβάθυνση στους ψυχολογικούς μηχανισμούς που διέπουν την έννοια της καταφυγής στην αρρώστια αποκαλύπτει περίπλοκες διαδικασίες με τις οποίες τα άτομα διαχειρίζονται τις εσωτερικές τους συγκρούσεις. Το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί απλώς μια παθητική υποχώρηση αλλά μια ενεργή ψυχολογική στρατηγική που χρησιμοποιούν ορισμένα άτομα για να διαχειριστούν το αφόρητο στρες ή την ανεπίλυτη συναισθηματική αναταραχή. Το καταφύγιο προσφέρει μια παράδοξη αίσθηση ασφάλειας, καθώς η σωματική εκδήλωση της ασθένειας γίνεται ένα ανάχωμα απέναντι στην άμεση αντιμετώπιση της ψυχολογικής δυσφορίας. Αυτός ο μηχανισμός, ενώ προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, υπογραμμίζει τη βαθιά ανάγκη για στρατηγικές αντιμετώπισης που αντιμετωπίζουν τα βαθύτερα αίτια του συναισθηματικού πόνου.

Ο σχηματισμός συμπτωμάτων, σε αυτό το πλαίσιο, χρησιμεύει ως γλώσσα μέσω της οποίας ο ψυχισμός επικοινωνεί άλυτα ζητήματα. Είναι μια έκκληση για προσοχή στις βαθύτερες, συχνά παραμελημένες, πτυχές του συναισθηματικού κόσμου του ατόμου.

Απαιτεί μια συμπονετική, διορατική προσέγγιση που αναγνωρίζει το σύμπτωμα ως μέρος μιας ευρύτερης αφήγησης της εμπειρίας της ζωής του ατόμου.

Αναγνωρίζοντας τον ρόλο αυτών των ψυχολογικών μηχανισμών, οι επαγγελματίες μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα τα άτομα στην αποκάλυψη της πολυπλοκότητας του συναισθηματικού τους τοπίου, καθοδηγώντας τα προς πιο προσαρμοστικές στρατηγικές αντιμετώπισης και, τελικά, προς τη θεραπεία.

Διερευνώμενες θεραπευτικές προσεγγίσεις

Η διερεύνηση διαφόρων θεραπευτικών προσεγγίσεων αποκαλύπτει ένα φάσμα στρατηγικών που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών υποβάθρων της καταφυγής στην αρρώστια.

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία προσφέρει δομημένες συνεδρίες που αμφισβητούν και τροποποιούν τις μη χρήσιμες σκέψεις και συμπεριφορές, ενθαρρύνοντας τα άτομα να αντιμετωπίσουν αντί να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις τους. Εν τω μεταξύ, η ψυχοδυναμική θεραπεία εμβαθύνει στις ασυνείδητες διεργασίες που επηρεάζουν αυτές τις συμπεριφορές, επιδιώκοντας να αποκαλύψει τα βαθύτερα αίτια και να διευκολύνει μια θεραπευτική ενδοσκόπηση.

Οι ανθρωπιστικές προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένης της προσωποκεντρικής θεραπείας, δίνουν έμφαση σε ένα μη επικριτικό, ενσυναισθητικό περιβάλλον, επιτρέποντας στα άτομα να εξερευνήσουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους και να αναπτύξουν μια ισχυρότερη αίσθηση του εαυτού τους. Αυτή η μέθοδος προωθεί έναν υποστηρικτικό χώρο για τους ασθενείς ώστε να κατανοήσουν τις συμπεριφορές τους που σχετίζονται με την ασθένεια χωρίς το φόβο της κρίσης.

Επιπλέον, η ενοποιητική θεραπεία, η οποία συνδυάζει στοιχεία από διάφορες θεραπευτικές σχολές, προσαρμόζει την προσέγγιση στις μοναδικές ανάγκες του κάθε ατόμου, αναγνωρίζοντας την πολύπλευρη φύση της αναζήτησης καταφυγίου στην ασθένεια.

Κάθε μία από αυτές τις προσεγγίσεις, αν και ξεχωριστή, έχει έναν κοινό στόχο: να καθοδηγήσει τα άτομα μέσα από τις εσωτερικές τους συγκρούσεις και να τα οδηγήσει σε μια πιο υγιή ψυχολογική κατάσταση, μειώνοντας έτσι την ανάγκη τους να αναζητήσουν καταφύγιο στην ασθένεια.

Συμπερασματικά

Εν κατακλείδι, η έννοια της καταφυγής στην αρρώστια υπογραμμίζει τους περίπλοκους τρόπους με τους οποίους τα άτομα διαχειρίζονται τις ψυχικές συγκρούσεις, αποκαλύπτοντας τη βαθιά αλληλεπίδραση μεταξύ των ψυχολογικών μηχανισμών και του σχηματισμού συμπτωμάτων.

Αυτή η διερεύνηση προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, τονίζοντας τη σημασία της αναγνώρισης και της αντιμετώπισης των υποκείμενων ψυχολογικών συνιστωσών.

Με την κατανόηση της πολύπλευρης φύσης αυτού του φαινομένου, οι ψυχοθεραπευτές μπορούν να αναπτύξουν πιο διαφοροποιημένες στρατηγικές θεραπείας, διευκολύνοντας τελικά μια πιο συμπονετική και αποτελεσματική πορεία προς τη θεραπεία και την ψυχολογική ισορροπία.

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr