Επικοινωνήστε μαζί μας

Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια

Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια

Όταν μου λείπεις, η λύπη είναι πιστή συντροφιά μου. Ο καταθλιπτκός θέλει να ζήσει εκείνο που του λείπει και είναι θυμωμένος με το αγαπημένο αντικείμενο που του λείπει επειδή ακριβώς του λείπει. Οπότε χρειάζεται να θυμώσει για να θεραπευτεί. Αλλά αν φοβάσαι ότι ο άλλος θα φύγει αν θυμώσεις, δεν κάνεις τίποτα. Το αντιστρέφεις. Δεν τον δείχνεις το θυμό. Βυθίζεσαι στη λύπη και τον θυμό τον βγάζεις στον εαυτό σου. Τον στρέφεις προς εσένα.

Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια

Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια
Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια

Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια: Η αυτοκαταστροφή ως πορεία προς την ορμή του θανάτου

Αυτή η στροφή είναι αυτοκαταστροφική. Πας προς το θάνατο. Μελαγχολείς. Αψηφάς τη ζωή ενώ εκείνη περνάει και δεν γυρνάει πίσω. Σε ρουφάει και δεν μπορείς να σηκωθείς εύκολα. Γιατί αυτό; Γιατί προσπαθείς να λύσεις το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας τα ίδια πράγματα. Αν σου έλειψε η δερματική επαφή και αισθάνεσαι κενό, θα πηγαίνεις καταναγκαστικά στο κενό. Θα κυνηγάς ασυνείδητα το κενό. Θα βρίσκεις όσους ανθρώπους μπορούν να είναι οι ίδιοι κενοί προκειμένου να μην μπορέσεις να επενδύσεις κάπου το δικό σου το κενό. Θα πηγαίνεις και θα ζητάς αγάπη από εκείνους που δεν μπορούν να σου τη δώσουν. Αλλά αυτό θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν θα σε αφήνει να πας πουθενά. Των περισσοτέρων ανθρώπων η ζωή πάει χαμένη σ’ αυτό τον κόσμο γιατί δεν μπορεί να επικοινωνήσει. Αν έχεις την ατυχία να γίνεις καταθλιπτικός, δηλαδή αν η σχέση σου με την μητρική φιγούρα δεν μπόρεσε να σου παράσχει το πλαίσιο εκείνο το οποίο θα φιλοξενούσε εσένα και θα άνοιγε μία συνομιλία, έναν καθρεπτικό διάλογο ούτως ώστε να έπαιρνες πίσω τον εαυτό σου και να τον έβάζες μέσα σου, τότε θα είχες την την αίσθηση ότι χάνεσαι. Αυτή η αίσθηση είναι πολύ βαριά και προκαλεί ακινητοποίηση. Προσπαθείς να βγείς από την άβυσσο αυτή αλλά το ένα σκοτάδι απλώς σε οδηγεί σε ένα άλλο σκοτάδι και σε άλλο και σε άλλο και ουτω καθεξής.

Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια

Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια
Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια

Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια: Η πιθανότητα των επανορθώσεων

Το πρόβλημα χειροτερεύει γιατί η παιδική ζωή εμφανίζει διαδοχικά στάδια με τα οποία πρέπει να ασχοληθείς και τα οποία θα σε προβληματίσουν. Στον πρώτο χρόνο πρέπει να σχηματίσεις εαυτό αποκολλούμενος από την μητέρα αφού πρώτα έχεις αναπτύξει μία συγχωνευτική και συμβιωτική σχέση. Μετά δυναμώνεις και θέλεις να ελέγξεις το σώμα σου οπότε γίνεσαι αρνητικός στη βοήθεια των άλλων αλλά τη χρειάζεσαι κιόλας.

Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια

YouTube video

Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια

Μετά παρατηρείς τα γεννητικά σου όργανα και αντιλαμβάνεσαι ότι και οι άλλοι έχουν ή δεν έχουν το ίδιο γεννητικό όργανο με σένα. Μετά ερωτεύεσαι το άλλο φύλο ή σε ορισμένες περιπτώσεις ερωτεύεσαι το ίδιο φύλο. Μετά ταυτίζεσαι με το ίδιο φύλο σε κάποιο βαθμό και κουβαλάς μαζί σου όλα όσα δεν έλυσες, όλα όσα σε ταλαιπώρησαν και δεν βρήκαν το σωστό δρόμο. Όλα αυτά γίνονται μέχρι τα έξι. Από εκεί και μέχρι τα δέκα έντεκα ανάλογα με την ψυχοσωματική ανάπτυξη, μπαίνεις σε μία φάση νάρκης όπου όλα καταλαγιάζουν για να επανέλθουν στην εφηβεία όπου θα πρέπει να τα ξανααντιμετωπίσεις, να τα ξαναζήσεις και μάλιστα όπως ακριβώς τα πέρασες από την μήτρα μέχρι και τα έξι χρόνια ζωής. Η εφηβεία δηλαδή είναι μία επανάληψη της παιδικής ζωής όπου γίνονται διάφορες επανορθώσεις στην καλύτερη περίπτωση. Αλλά ο ψυχισμός είναι ανοικτός στο να γίνουν σε σχέση με την ενήλικη ζωή. Αν εκεί δεν γίνουν οι επανορθώσεις, τότε θα βγουν συμπτώματα και προβλήματα συμπεριφοράς, διάθεσης, κοινωνικής απόσυρσης, επαγγελματικών δυσκολιών, κτλ.

Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια

Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια
Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια

Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια: Η θεραπεία είναι επανόρθωση

Ναι είναι μία επανορθωτική διαδικασία η θεραπεία και αυτό το χαρακτηριστικό το έχει ακριβώς επειδή βασίζεται στη σχέση η οποία αναπτύσσει ο ασθενής με τον ειδικό. Ο θεραπευόμενος λοιπόν προβάλλει στον θεραπευτή όλα τα συναισθήματα που έχει μέσα του. Τον κάνει να είναι όπως ο πατέρας του, η μητέρα του, τα αδέρφια του, οι κοντινοί άλλοι, το περιβάλλον που έχει μέσα του, το θυμό που έχει μέσα του, τη λύπη που έχει μέσα του, την αυτοκαταστροφικότητα που έχει μέσα του, το μπέρδεμα που έχει μέσα του. Κι εκεί ξεκινάει μία διαδικασία εις την οποίαν το άτομο προσπαθεί να επαναλάβει τα ίδια προβλήματα. Για να τα λύσει. Και τα επαναλαμβάνει. Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά, την ώρα εκείνη την κρίσιμη κατά την οποία τα επαναλαμβάνει τα προβλήματα αυτά, ο θεραπευτής φροντίζει να του τα δείξει. Σου δείχνω ότι μισείς τον αδερφό σου κι ας το κρύβεις κι ας θυμώνεις που σου το δείχνω καθαρά, ότι σκοτώνεις μέσα σου τον πατέρα σου, ότι μισείς μέσα σου τη μητέρα σου, κι ας εξοργίζεσαι, κι ας τα βάζεις με το θεραπευτή. Βγάζεις θυμό και αυτό δείχνει ότι αυτά που είχες μέσα σου τα είχες θάψει. Αν δεν τα θάψεις, αν δεν τα καταπιέσεις, αν δεν τα αλλάξεις για να είναι διαφορετικά, είσαι σχετικά καλά. Κανείς όμως δεν μπορεί να τα κάνει αυτά. Κανείς δεν αποφεύγει να καταπιέσει διάφορα αισθήματα. Ο βαθμός όμως στον οποίο καταπιέζει κανείς τα αισθήματά του εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες με πρώτους στην λίστα:

1. την σχέση με την μητρική φιγούρα, και
2. την σχέση του ζευγαριού το οποίο έχει αναλάβει να σε μεγαλώσει

Ωστόσο αν απαριθμήσω τους παράγοντες οι οποίοι εμπλέκονται στον τρόπο και στον βαθμό με τον οποίο καταπιέζονται τα αισθήματα, θα πρέπει να γράψω ολόκληρο βιβλίο και πάλι δεν θα είναι ολοκληρωμένο. Δεν θα είναι γιατί στην ψυχοθεραπεία ψάχνουμε τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και οι διαφορές είναι και ποσοτικές και ποιοτικές. Σε γενικές γραμμές ο πρώτος χρόνος ζωής είναι πολύ σημαντικός γιατί εκεί δημιουργείται ο εαυτός οπότε όσο πιο ασφαλής αισθάνεται τόσο πιο καλά θα αντιδράσει στις προκλήσεις των επόμενων αναπτυξιακών σταδίων αλλά και πάλι έχει σημασία πως θα συμπεριφερθούν οι γονείς, δηλαδή το περιβάλλον του καθένα. Αν για παράδειγμα οι γονείς είναι πολύ αυστηροί με το παιδί όταν είναι δύο χρονών που γίνεται η μετάβαση στην τουαλέτα, τότε το παιδί κινδυνεύει να γίνει πολύ αντιδραστικό ή πολύ υποτακτικό.

Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια

YouTube video

Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια

Και οι δύο συνθήκες όμως είναι προβληματικές για την ενήλικη ζωή όταν είναι πολύ έντονες. Ούτε το να αντιδράς συνέχεια αλλά ούτε και το να τα δέχεσαι όλα δεν είναι ώριμες συμπεριφορές. Αν όμως έχεις πάρει τη μία ή την άλλη μέσα σου, μεγαλώνεις έτσι και το επαναλαμβάνεις. Παντού. Στις σχέσεις, στη δουλειά, στην επιλογή επαγγέλματος, στις φιλίες, παντού. Αν είσαι καταθλιπτικός που λέμε εδώ, θα κατηγορείς τον εαυτό σου, θα έχεις θυμό, δύσκολα θα πηγαίνεις προς τη ζωή και την ενέργεια. Δύσκολα θα μπορείς να βγεις από την μαυρίλα που θα σε έχει περικυκλώσει. Πολλές ζωές δυστυχώς πάνε χαμένες σε αυτό τον κόσμο ενώ έχουμε σήμερα τη γνώση να τις θεραπεύσουμε. Χρειάζεται να ψάξει κανείς ένα καλό θεραπευτή και να κάνει μία μακρόχρονη θεραπεία και με αυτό τον τρόπο να αρχίσει να μετακινείται προς τη ζωή. Αλλά αυτό περνάει μέσα από τη σχέση. Δεν γίνεται αλλιώς. Τα φάρμακα δεν αφήνουν τα συμπτώματα να εκδηλωθούν. Αλλά δεν τα θεραπεύουν, ούτε σου δίνουν να ζήσεις μέσα σου τις αλλαγές και την κατανόηση που πρέπει να γίνει. Χρειάζονται σε κάποιες περιπτώσεις αλλά η δουλειά γίνεται στην ψυχοθεραπεία. Τα προβλήματα λύνονται αν είσαι έτοιμος να τα λύσεις.

Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια

Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια
Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια

*Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Μετατραυματική Εμπειρία

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University Of Indianapolis
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (Δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

Καταθλιψη Βοηθεια Ψυχοθεραπεια