Επικοινωνήστε μαζί μας

Ο Eπιθυμητός Άλλος Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

Ο Eπιθυμητός Άλλος Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Ο Eπιθυμητός Άλλος Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

Όταν είσαι βρέφος, πρέπει να έχεις την αίσθηση ότι είσαι ένα με τη φιγούρα που σε φροντίζει. Εκεί υπάρχει αίσθημα κτήσης και από τις δύο πλευρές. Οτι κατέχεσαι από τον άλλον και τον κατέχεις κι εσύ. Είσαστε ένα. Αν αυτή η κτητικότητα που υπάρχει στην σχέση έχει φύση φροντίδας, τότε τα πράγματα πάνε καλά. Την φροντίδα θεωρούμε όλοι ότι την έχουμε. Όμως δεν είναι φροντίδα να δρας και να σκέφτεσαι με βάση τί θέλεις εσύ.

Όταν είσαι βρέφος, πρέπει να έχεις την αίσθηση ότι είσαι ένα με τη φιγούρα που σε φροντίζει

Ο Eπιθυμητός Άλλος Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη – Βλέπω Σε Εσένα Εκείνο Που Μου Λείπει

Επίσης το «νομίζω ότι αυτό θέλει ο άλλος» είναι τελείως λάθος προσέγγιση και δεν έχει σχέση με αυτό που πραγματικά θέλει ο άλλος. Η έννοια φροντίδα, παρόλο που θεωρείται ακέραια και αμιγής ως προς το περιεχόμενό της, δηλαδή ως έννοια, απέχει πολύ από εκείνο που πραγματικά θέλει ο άλλος. Βάζεις μέσα και δικά σου πράγματα όταν φροντίζεις τον άλλο -και αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό- αλλά το ζήτημα είναι αν αυτά που βάζεις εξυπηρετούν εκείνον ή εσένα. Το να κοιτάξω εσένα, να μοιραστώ για σένα, σημαίνει να προσπαθήσω να σε γνωρίσω. Αλλιώς δεν γνωρίζω εσένα αλλά βλέπω σε σένα εκείνο που μου λείπει.

Το Μοτίβο Της Σχέσης Εγγράφεται Από Πολύ Νωρίς Μέσα Μας

Αν λοιπόν είναι κανείς τυχερός και έχει μια πρώτη φιγούρα φροντίδας στον πρώτο χρόνο, που να μπορεί να «δει» εκείνο που χρειάζεσαι εσύ, τότε στην ενήλικη ζωή, θα διαλέγεις σχετικά σωστά. Θα «τραβάς» εκείνους/ες που κάτι θα δουν και από σένα (και όχι μόνο τον εαυτό τους) και που κι εσύ θα βλέπεις λίγο και τον άλλο και όχι μόνο εσένα. Και τα πράγματα θα είναι σχετικά καλά. Αν όχι, τότε τα προβλήματα σε περιμένουν. Χαμηλή αυτοεκτίμηση που την κρύβεις κάνοντας υπερβολές, αυτοκαταστροφικότητα που την χρησιμοποιείς για να τιμωρήσεις τον εαυτό σου που αισθάνεσαι ότι είναι ένοχος, επιθετική στάση απέναντι στην κοινωνία και στις κοντινές σχέσεις, απόσυρση στον εαυτό σου σαν άμυνα στην προοπτική μιας νέας επαφής, κτλ. Εκεί ψάχνεις δηλαδή τη φιγούρα που σε φρόντισε (φυσιολογικό). Μέσα σου έχεις την σχέση σου με αυτή τη φιγούρα που δουλεύει. Και αυτήν αναπαράγεις.

Ο Eπιθυμητός Άλλος Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

Ο Eπιθυμητός Άλλος Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη – Οι Ασυνείδητες Επαναλήψεις

Είναι ασυνείδητο αυτό. Δεν το ξέρεις. Έχει περάσει στον ψυχισμό σου και παίζει σαν κασέτα επαναλήψεις. Πας από τη μια σχέση στην άλλη και κάνεις τα ίδια. Ύστερα κάνεις κάποια διαλείμματα και νομίζεις ότι βρήκες κάποιο άτομο που είναι ιδανικό. Αυτό που κάνει κανείς εκεί είναι ότι διαλέγει κάποιον και του προβάλλει αυτό που θα ήθελε να είναι. Τον βλέπει καλό, φροντιστικό, οικείο, τρυφερό, ενώ ο άλλος δεν είναι έτσι. Έτσι θέλει όμως να τον βλέπει. Για να λύσει το πρόβλημα. Όμως ο άλλος είναι εκεί για να λύσει το δικό του πρόβλημα που είναι να τον φροντίζουν χωρίς να δίνει τίποτα. Έχει κι αυτός πρόβλημα. Γιατί διαλέγουμε στο επίπεδο της ωριμότητάς μας. Δεν θα κάτσει ένας ώριμος άνθρωπος σε μία τέτοια σχέση. Ο ώριμος θέλει να δώσει και καταλαβαίνει ότι τον εκμεταλλεύονται. Κι έτσι συνεχίζεται η αιώνια αναπαραγωγή των πρώτων προβλημάτων στη ζωή τα οποία παίζονται κρυφά από τον εαυτό ο οποίος τα έχει απωθήσει.

 

YouTube video

Ο Eπιθυμητός Άλλος Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη – Λύνονται Αυτά;

Ρωτάνε πολλοί αν λύνονται αυτά. Ναι λύνονται. Σε έναν αρκετά καλό θεραπευτή, μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον και για μερικά χρόνια. Η θεραπεία είναι ειδική διαδικασία. Δεν έχει ομοιότητα με τις άλλες μας σχέσεις στη ζωή μας. Εκεί μελετάμε τον ελεύθερο συνειρμό, την μεταβίβαση (αυτό που συμβαίνει μεταξύ θεραπευτή θεραπευόμενου δηλαδή) και τα όνειρα. Σκοπός είναι να αναδυθούν τα ασυνείδητα κίνητρα, να τα μάθει ο άλλος. Όταν γίνει αυτό, με στήριξη, ξαναζεί κανείς χωρίς να το καταλαβαίνει την ζωή του από την αρχή αλλά αυτή τη φορά με «συναισθηματικές επανορθωτικές εμπειρίες» όπως τις ονομάζουμε. Θέλει δέσμευση, υπομονή και δουλειά. Αλλά η ζωή αλλάζει. Το ξέρουν όλοι όσοι έχουν κάνει έναν πλήρη, καλό κύκλο θεραπείας.

Ο Eπιθυμητός Άλλος Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

Ο Eπιθυμητός Άλλος Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
Ο Eπιθυμητός Άλλος Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

Ο Eπιθυμητός Άλλος Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη – Τί Είναι Ο «άλλος»;

Είναι αυτόματο να βάζεις τον εαυτό σου μπροστά και να μην βλέπεις τίποτα εκτός από τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του. Ωστόσο υπάρχουν και οι άλλοι. Οι άλλοι είναι οι καθρέφτες μας. Βλέπουμε τον εαυτό μας. Και πάλι τον εαυτό μας κοιτάμε. Αυτό δεν αλλάζει στους ανθρώπους. Μιλάμε για αγάπη προς τον πλησίον, να προστατέψουμε τους άλλους όταν έχουμε διάθεση φιλανθρωπίας, κτλ αλλά ουσιαστικά δεν ενδιαφερόμαστε για εκείνους. Ποιος ενδιαφέρεται για τα παιδιά του πραγματικά; Οι άνθρωποι κάνουν παιδιά για να αφήσουν κάτι πίσω επειδή τους μαλακώνει ο φόβος για τον θάνατό τους. Ποιος βλέπει πραγματικά τον άλλο; Το παιδί του; Ποιος νοιάζεται πραγματικά για τον διπλανό του; Ποιος θα βάλει στην άκρη τις δικές του ανάγκες για να κοιτάξει εσένα; Ακόμα και στο γάμο που είναι όλα κοινά και θα έπρεπε να υπάρχει σύμπνοια και συνεργασία, γίνονται μάχες. Δεν μπορεί να βγει κανείς από την προσωπική του σφαίρα. Έτσι οι άλλοι γίνονται η δυστυχία. Πρέπει να ζεις ανάμεσά τους χωρίς να τους αντέχεις. Αν μπορείς να αντέξεις κάνεις ένα βήμα στο να πλησιάσεις τον άλλο. Αν μπορείς να αρχίσεις να ακούς τι συμβαίνει και στον άλλο χωρίς να βάζεις όμως τα δικά σου κριτήρια, τότε κάνεις άλλο ένα βήμα. Θυμάμαι μία μάνα που έλεγε ότι από την πρώτη στιγμή θα έβαζε τον άντρα της να φροντίζει το νεογέννητο. Έτσι ήθελε. Αυτό νόμιζε σωστό. Την ένοιαζε να μη νομίσει ο άντρας της ότι μπορεί να την κάνει ότι θέλει. Ήταν παιχνίδι εξουσίας. Και επειδή ο πατέρας της δεν της έδειχνε ενδιαφέρον, ήθελε τώρα από την αρχή να βάλει τον άντρα της να μπεί στη φροντίδα του νεογέννητου για να καλύψει το δικό της κενό. Της εξήγησα ότι στην αρχή, στους πρώτους 8-9 μήνες, περίπου δηλαδή στον πρώτο χρόνο, πρέπει να είναι κυρίως μία η φιγούρα που φροντίζει το μωρό. Αλλιώς μπερδεύεται το νεογέννητο. Αν μπορούσε να αναλάβει ο πατέρας την κυρίως φροντίδα, ας την αναλάμβανε εκείνος. Αλλά η «άποψη» της μητέρας εκείνης ήταν διαφορετική. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω. Δεν έχει σημασία τι άποψη έχω. Η άποψή μου δεν αφορά τον άλλο. Αφορά πως μεγάλωσα εγώ. Αφορά εμένα. Ο άλλος έχει άλλες ανάγκες που δεν τις βλέπουμε γιατί μας εμποδίζει ο εαυτός μας.

Ανάλογα πράγματα συνέβαιναν και με έναν πατέρα ο οποίος διατυμπάνιζε πόσο ενδιαφερόταν για τον γυιό του και ότι δεν τον έβλεπε μέσα από τον εαυτό του αλλά τον έβλεπε σαν ένα ξεχωριστό άνθρωπο που δεν ήθελε να του επιβάλλει τις απόψεις του. Αυτό που έκανε εκείνος ο πατέρας ήταν να προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι είναι ένας πολύ καλός πατέρας. Γιατί να το κάνει όμως κανείς αυτό; Γιατί να μη μπορούσε να δει ότι ο δικός του ο πατέρας προσπαθούσε να του επιβάλλει τις απόψεις του και τώρα θα έκανε το αντίθετο στο γυιό του, που είναι κι αυτό λάθος; Είναι μεν αντίθετο από τη συμπεριφορά του πατέρα του αλλά είναι λάθος. Ένα αγόρι πέντε χρονών χρειάζεται όρια και καθοδήγηση. Είναι απαραίτητα στοιχεία για να μπορέσει να αναπτυχθεί φυσιολογικά δηλαδή να αφήσει τη μάνα του και να ταυτιστεί με τον πατέρα του. Αλλά ο συγκεκριμένος πατέρας ήθελε ασυνείδητα να θυμώνει ο γυιος του όπως θύμωνε ο πατέρας του με εκείνον επειδή προσπαθούσε να του επιβάλλει τις απόψεις του. Και τώρα έκανε τον γυιό του πατέρα του. Αλλά αυτό δεν αφορούσε τον γυιό του. Αυτά ήταν ανάγκες ασυνείδητες που έβγαιναν με τη μορφή: «σε βλέπω ως ξεχωριστό άνθρωπο, σε σέβομαι, δεν προσπαθώ να σου επιβάλλω τίποτα, κτλ». Με αυτό τον τρόπο το παιδί θύμωνε γιατί διαισθανόταν ότι ο πατέρας του δεν καταλάβαινε τις ανάγκες του. Βλέπουμε λοιπόν τον άλλο; Ποιος είναι ο άλλος; Στην συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, ο άλλος είναι μία προβολή του εαυτού μας. Δεν βλέπουμε τον άλλο. Άρα ο άλλος είναι εμείς. Αυτή είναι η δυστυχής πραγματικότητα γιατί έτσι προσπαθούμε να κάνουμε τον κόσμο να συμπεριφέρεται σαν εμάς, να σκέφτεται σαν εμάς, να μεγαλώνει τα παιδιά του σαν εμάς, να ζεί σαν εμάς. Η προσπάθεια που κάνουμε στην ψυχοθεραπεία, είναι η αντίθετη. Είναι η προσπάθεια να μάθει κανείς τον εαυτό του βαθιά, δηλαδή να μπορέσει τελικά να δει τον άλλο. Να αφήσει το ναρκισσισμό του και να εμπλακεί με τους άλλους.

Ο Eπιθυμητός Άλλος Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη – Προορισμός: Ματαίωση

Πως γίνεται αυτό; Με τη ματαίωση. Στη θεραπεία καταλαβαίνεις ότι δεν είσαι μοναδικός. Δεν έχεις δίκιο πάντα, ασυνείδητα θέλεις να βγάλεις επιθετικότητα, βλέπεις από που προέρχεται και που απευθύνεται, την αναλύεις, τη νιώθεις, πέφτεις σε θλίψη, μαθαίνεις την ευγνωμοσύνη και τότε αρχίζεις και βλέπεις και τους άλλους. Είναι ένα μάθημα ζωής το οποίο σε φέρνει κοντά σε κάτι που κουβαλάς συνεχώς αλλά δεν γνωρίζεις καθόλου. Όχι στον επιθυμητό άλλο αλλά στον πραγματικό άλλο. Δηλαδή στον πραγματικό σου εαυτό.

Ο Eπιθυμητός Άλλος Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

Ο Eπιθυμητός Άλλος Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
Ο Eπιθυμητός Άλλος Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

*Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Η συμβολική αναφορά των συμπτωμάτων

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University Of Indianapolis
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr

www.psychotherapy.net.gr

Ο Eπιθυμητός Άλλος Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη