Επικοινωνήστε μαζί μας

Ο φόβος για τις αρρώστιες

Ο φόβος για τις αρρώστιες
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά

Είστε έτοιμοι να δώσετε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία; H υπηρεσία μας προσφέρει την καθοδήγηση και την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις υπηρεσίες μας ή να προγραμματίσετε μια διαβούλευση, επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα είτε μέσω τηλεφώνου στο 211 7151 801, είτε μέσω email πατώντας εδώ.

Τι είναι η υποχονδρία;

Η υποχονδρία εκδηλώνεται με συμπτωματολογία φόβου από το άτομο ότι έχει κάποια αρρώστια ή ότι πρόκειται να πάθει κάποια αρρώστια, παρά τις ιατρικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο. Αυτή η ψυχολογική στροφή ενάντια στον εαυτό έχει ψυχολογικές ρίζες οι οποίες είναι ασυνείδητες. Ο φόβος αυτός μπορεί να διαταράξει σημαντικά την καθημερινή λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής.

Η ψυχοθεραπεία βοηθάει στην κατανόηση των αιτιών οι οποίες προκάλεσαν τα υποχονδριακά συμπτώματα. Επίσης διευκολύνει στην ανάδυση απωθημένων συναισθημάτων ή μπερδεμένων σκέψεων τα οποία σχετίζονται με τους φόβους δήθεν υπάρχουσας ή επικείμενης αρρώστιας. Δεν υπάρχει καμμία οργανική βάση στην υποχονδρία αλλά παρόλα αυτά το άτομο ταλαιπωρείται με συχνές επισκέψεις σε γιατρούς ανάλογα με το που μεταθέτει τις ψυχολογικές αιτίες. Οι αιτίες είναι καθαρά ασυνείδητες αλλα το άτομο σπανίως καταλαβαίνει ότι πάσχει ψυχικά. Η άρνησή του το οδηγεί στο να ζήσει όλη του τη ζωη με αυτα τα συμπτώματα. Στο τελος βέβαια έρχεται η αρρώστια γιατί κάποτε θα έρθει σε όλους μας μικρότερη η μεγαλύτερη ξαφνική ή όχι, δεν εχει σημασία. Ο υποχονδριακός κάποτε θα δικαιωθεί. Η διαφορά είναι ότι όσο ζούσε, ηταν σωματικά υγιής και απλως δεν δέχτηκε οτι το προβλημα ηταν ψυχολογικό.

Μπορεί ο υποχόνδριος για παράδειγμα να επισκέπτεται παθολόγο, γαστρεντερολόγο, ενδοκρινολόγο, ιατρεία που ειδικεύονται στις κεφαλαλγίες, νοσοκομεία αφροδίσιων νοσημάτων, κτλ. Αν ποτε μπει σε ψυχοθεραπεία σιγά σιγά τα συμπτώματα υποχωρούν και το άτομο εστιάζει την προσοχή του στις βαθύτερες ψυχολογικές και συναισθηματικές ανάγκες τις οποίες για διάφορους λόγους είχε βάλει στο περιθώριο. Οι λόγοι που αυτες οι αιτίες μπαίνουν στο περιθώριο αφορούν κυρίως την αίσθηση ότι το άτομο δεν θα μπορέσει να τις αντέξει εάν τις φέρει στην επιφάνεια. Φοβάται οτι θα κλονιστεί το «εγω» του. Ετσι προτιμά να μην τις μάθει ποτέ.

YouTube video

Ο ρόλος του ασυνείδητου μυαλού

Ο ρόλος του ασυνείδητου στη διαμόρφωση των φόβων και των συμπεριφορών που σχετίζονται με την υποχονδρία είναι βαθύς και πολύπλοκος, επηρεάζοντας τα άτομα με τρόπους που συχνά δεν γνωρίζουν. Οι ασυνείδητοι φόβοι, βαθιά ενσωματωμένοι στον ψυχισμό, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διαιώνιση των υποχονδριακών ανησυχιών. Αυτοί οι φόβοι, που συχνά σχετίζονται με την ευαλωτότητα, την απώλεια ή τον θάνατο, μπορούν να διαστρεβλώσουν την αντίληψη και να οδηγήσουν σε υπερβολική εστίαση στην υγεία.

Μέσω των τεχνικών διαχείρισης του φόβου και της προώθησης της συναισθηματικής κατανόησης, οι θεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αντιμετωπίσουν και να επαναπροσδιορίσουν αυτές τις βαθιά ριζωμένες ανησυχίες. Η διαδικασία αυτή δεν είναι απλή- απαιτεί υπομονή, ενσυναίσθηση και βαθιά δέσμευση για ψυχολογική θεραπεία.

Στο ταξίδι προς τη θεραπεία, ο ρόλος του ασυνείδητου νου δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Φέρνοντας τους ασυνείδητους φόβους στη συνειδητή επίγνωση, τα άτομα μπορούν να αρχίσουν να ξετυλίγουν τον πολύπλοκο ιστό των συναισθημάτων και των πεποιθήσεων που τροφοδοτούν τα υποχονδριακά τους συμπτώματα. Αυτός ο δρόμος, αν και αποτελεί πρόκληση, οδηγεί σε μια μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου της ψυχικής υγείας του ατόμου και σε μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού του. Μέσω αυτής της κατανόησης, μπορεί να επιτευχθεί πραγματική θεραπεία και ψυχολογική ανθεκτικότητα, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο ταξίδι της συναισθηματικής ευημερίας.

Συμπτώματα και παρερμηνείες

Τα άτομα συχνά παρερμηνεύουν καλοήθεις σωματικές αισθήσεις ως σημάδια σοβαρής ασθένειας, ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της υποχονδρίας που περιπλέκει την καθημερινή τους ζωή και την ψυχική τους υγεία. Αυτή η παρερμηνεία πηγάζει από γνωστικές στρεβλώσεις που διαστρεβλώνουν την αντίληψη των σωματικών συμπτωμάτων, οδηγώντας σε άσκοπη κλιμάκωση του φόβου και του άγχους. Η διαχείριση του φόβου καθίσταται απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις, διδάσκοντας τα άτομα να διακρίνουν μεταξύ παράλογων φόβων και νόμιμων ανησυχιών για την υγεία.

Η ερμηνεία των συμπτωμάτων διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της υποχονδρίας. Οι παρεξηγημένες ασθένειες, συχνά εκείνες με συμπτώματα που επικαλύπτονται με κοινές, μη απειλητικές καταστάσεις, επιδεινώνουν το ζήτημα. Τα άτομα που παλεύουν με την υποχονδρία συχνά μπερδεύουν αυτές τις επικαλύψεις με ενδείξεις σοβαρής νόσου, εδραιώνοντας περαιτέρω τους φόβους τους.

Η ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης είναι υψίστης σημασίας για τους πληγέντες. Τεχνικές όπως η ενσυνειδητότητα, η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία και η εκπαίδευση σχετικά με την ερμηνεία των συμπτωμάτων μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων των γνωσιακών στρεβλώσεων. Μαθαίνοντας να αξιολογούν με ακρίβεια και να ανταποκρίνονται στις σωματικές αισθήσεις, τα άτομα μπορούν να μειώσουν το ψυχολογικό βάρος της υποχονδρίας.

Η υποστήριξη ενός ατόμου με υποχονδρία περιλαμβάνει την καθοδήγησή του προς την κατεύθυνση της κατανόησης των αποχρώσεων της ερμηνείας των συμπτωμάτων και την καλλιέργεια δεξιοτήτων διαχείρισης του φόβου. Η ενθάρρυνση της εφαρμογής στρατηγικών αντιμετώπισης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους, μετατρέποντας τις παρεξηγημένες ασθένειες από πηγές άγχους σε διαχειρίσιμες πτυχές της αφήγησης της υγείας τους.

Διάγνωση της υποχονδρίας

Η πλοήγηση προς μια ακριβή διάγνωση αποτελεί συχνά μια πολύπλοκη πρόκληση για όσους αντιμετωπίζουν υποχονδριακά συμπτώματα, η οποία χαρακτηρίζεται από μια δαιδαλώδη διαδικασία διαβουλεύσεων και ερευνών. Το ταξίδι είναι γεμάτο με παρεξηγημένους φόβους, καθώς τα άτομα παλεύουν με το άγχος ότι οι ανησυχίες τους δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Οι φόβοι αυτοί επιδεινώνονται από τις διαγνωστικές προκλήσεις που συνεπάγεται η αναγνώριση μιας κατάστασης που εκδηλώνεται κυρίως μέσω ψυχολογικών και όχι φυσιολογικών συμπτωμάτων.

Η χρήση αποτελεσματικών μηχανισμών αντιμετώπισης γίνεται ζωτικής σημασίας για τα άτομα που βρίσκονται σε αυτό το ταξίδι. Στρατηγικές όπως η ενσυνειδητότητα, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η διαχείριση του στρες μπορούν να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτών των τεχνικών ενισχύεται σημαντικά από την παρουσία ισχυρών συστημάτων υποστήριξης. Η οικογένεια, οι φίλοι και οι επαγγελματίες υγείας που προσφέρουν κατανόηση και ενσυναίσθηση μπορούν να μετριάσουν σημαντικά τα συναισθήματα απομόνωσης και απογοήτευσης που συχνά συνοδεύουν τη διαγνωστική διαδικασία.

Δυστυχώς, το στίγμα που περιβάλλει την υποχονδρία μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στην αναζήτηση και λήψη βοήθειας. Αυτό το στίγμα όχι μόνο διαιωνίζει τα συναισθήματα ντροπής και αμηχανίας αλλά και αποθαρρύνει την ανοιχτή συζήτηση για την πάθηση, περιπλέκοντας περαιτέρω την πορεία προς τη διάγνωση.

Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας

Η διερεύνηση του μετασχηματιστικού δυναμικού της ψυχοθεραπείας αποκαλύπτει τον σημαντικό ρόλο της στην αντιμετώπιση των βαθιά ριζωμένων ψυχολογικών ριζών της υποχονδρίας. Μέσω της εφαρμογής θεραπευτικών τεχνικών, τα άτομα που παλεύουν με αυτή την κατάσταση οδηγούνται στην κατανόηση και τροποποίηση των γνωστικών στρεβλώσεων που τροφοδοτούν τους φόβους τους. Η ψυχοθεραπεία, με την εστίασή της στη συναισθηματική ρύθμιση, εξοπλίζει τα άτομα με μηχανισμούς αντιμετώπισης που τους επιτρέπουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα άγχη τους.

Η διαδικασία περιλαμβάνει μια σχολαστική εξέταση των προτύπων συμπεριφοράς που συμβάλλουν στη διαιώνιση των υποχονδριακών ανησυχιών. Καλλιεργώντας ένα περιβάλλον όπου τα άτομα αισθάνονται ασφάλεια να εξερευνήσουν τους φόβους τους, η ψυχοθεραπεία βοηθά στη σταδιακή αποδόμηση των ψυχικών φραγμών που υψώνονται από την υποχονδρία. Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν μια ποικιλία στρατηγικών προσαρμοσμένων στις ανάγκες του ατόμου, διευκολύνοντας το ταξίδι προς υγιέστερες διαδικασίες σκέψης και συναισθηματικές αντιδράσεις.

Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη θεραπευτική παρέμβαση παίζει η έμφαση στην καλλιέργεια της επίγνωσης γύρω από το πώς οι γνωστικές διαστρεβλώσεις – παρερμηνείες ή παράλογες σκέψεις σχετικά με την υγεία και την ασθένεια – επηρεάζουν τη λειτουργικότητα. Μέσω της ψυχοθεραπείας, τα άτομα μαθαίνουν να αμφισβητούν και να αναδιαμορφώνουν αυτές τις στρεβλώσεις, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιο ισορροπημένη και λιγότερο φοβική αντίληψη της υγείας τους. Το αποτέλεσμα είναι ένας βαθύς μετασχηματισμός στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα σχετίζονται με το σώμα τους και ερμηνεύουν τις σωματικές αισθήσεις, οδηγώντας τελικά σε σημαντική μείωση των υποχονδριακών συμπτωμάτων και σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Καταπιεσμένα συναισθήματα

Οι εκδηλώσεις φόβου στην υποχονδρία δεν αφορούν απλώς τον φόβο της ασθένειας, αλλά συχνά αντανακλούν βαθύτερους, ασυνείδητους φόβους που σχετίζονται με την ευαλωτότητα, τον έλεγχο και τις υπαρξιακές απειλές. Αυτοί οι φόβοι, όταν δεν αντιμετωπίζονται, διαιωνίζουν τον κύκλο του άγχους και της σωματικής ανησυχίας που χαρακτηρίζει την υποχονδρία. Ως εκ τούτου, η αποκάλυψη και η κατανόηση αυτών των ασυνείδητων φόβων αποτελεί ζωτικό βήμα στη θεραπευτική διαδικασία.

Η ψυχολογική θεραπεία, σε αυτό το πλαίσιο, περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από την ανακούφιση των συμπτωμάτων- απαιτεί ένα μετασχηματιστικό ταξίδι στον εαυτό μας. Συμμετέχοντας σε αυτή τη βαθιά συναισθηματική εξερεύνηση, τα άτομα μπορούν να αρχίσουν να διαλύουν τις εκδηλώσεις φόβου που τα κρατούσαν αιχμάλωτα. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο βοηθά στην επίλυση των άμεσων ανησυχιών που σχετίζονται με την υγεία, αλλά συμβάλλει επίσης σε μια βαθύτερη αίσθηση συναισθηματικής ευημερίας και ανθεκτικότητας.

Ο κύκλος των επισκέψεων σε γιατρούς

Αυτός ο κύκλος επισκέψεων σε γιατρούς, συχνά ωθούμενος από το ιατρικό άγχος, γίνεται χαρακτηριστικό γνώρισμα της πάλης ενός ατόμου με την υποχονδρία. Ο φόβος της ασθένειας ωθεί τον πάσχοντα σε ένα μοτίβο εξάρτησης από τους γιατρούς, όπου η καθησυχαστική επιβεβαίωση που αναζητά είναι μόνο στιγμιαία καταπραϋντική, οδηγώντας στον επόμενο γύρο ραντεβού σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τον πανταχού παρόντα φόβο των ασθενειών.

Οι αγώνες αυτοδιάγνωσης επιδεινώνουν περαιτέρω αυτόν τον κύκλο, καθώς η προσβασιμότητα των ιατρικών πληροφοριών στο διαδίκτυο οδηγεί συχνά σε παρερμηνείες και αυξημένο άγχος, οδηγώντας το άτομο πίσω στους επαγγελματίες υγείας σε αναζήτηση σαφήνειας. Αυτή η αδιάκοπη αναζήτηση της διασφάλισης της υγείας μέσω ατελείωτων διαβουλεύσεων είναι ενδεικτική του βαθιά ριζωμένου φόβου που διέπει τη ζωή όσων αντιμετωπίζουν υποχονδρία.

Αντιμετώπιση βαθιών συναισθηματικών αναγκών

Η αντιμετώπιση των βαθιών συναισθηματικών αναγκών των ατόμων που πάσχουν από υποχονδρία είναι ένα κρίσιμο βήμα στο θεραπευτικό ταξίδι προς την ψυχολογική ευημερία. Αυτή η κατάσταση, που έχει βαθιές ρίζες στο φόβο και το άγχος για την υγεία, απαιτεί μια ήπια, κατανοητική προσέγγιση για την αποκάλυψη και την αντιμετώπιση της υποκείμενης συναισθηματικής αναταραχής. Η διερεύνηση των συναισθημάτων παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο, καθώς επιτρέπει στο άτομο να εκφράσει και να αντιμετωπίσει τους φόβους που διαιωνίζουν την κατάστασή του.

Το ταξίδι προς την υπέρβαση των φόβων που σχετίζονται με την υποχονδρία περιλαμβάνει μια λεπτή ισορροπία υποστήριξης και πρόκλησης. Οι θεραπευτές πρέπει να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον όπου τα άτομα θα νιώθουν την εξουσία να εμβαθύνουν στο συναισθηματικό τους τοπίο. Αυτή η διαδικασία είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την επίτευξη συναισθηματικής ευημερίας, καθώς επιτρέπει στα άτομα να κατανοήσουν και να συμφιλιώσουν τους φόβους τους.

Αποδοχή ψυχολογικών ριζών

Η κατανόηση των ψυχολογικών θεμελίων της υποχονδρίας είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τη θεραπεία για τα άτομα που παλεύουν με αυτή την κατάσταση. Αυτό το ταξίδι περιλαμβάνει την εμβάθυνση στη διαχείριση του φόβου, απαιτώντας μια βαθιά ψυχολογική αποδοχή των υποκείμενων ζητημάτων που τροφοδοτούν τα υποχονδριακά συμπτώματα. Με την αναγνώριση αυτών των ριζών μπορεί κανείς να αρχίσει να αναπτύσσει αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης, κινούμενος προς μια κατάσταση ψυχικής ευεξίας.

Η ενσωμάτωση της συναισθηματικής διερεύνησης στη θεραπευτική διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας. Επιτρέπει τον εντοπισμό και την έκφραση καταπιεσμένων συναισθημάτων και φόβων, θέτοντας τις βάσεις για τη θεραπεία. Αυτή η εξερεύνηση μπορεί να είναι προκλητική, ωστόσο είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας και την απόκτηση στρατηγικών αντιμετώπισης που υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη ψυχική ευημερία.

Συμπερασματικά

Εν κατακλείδι, η υποχονδρία είναι μια πολύπλευρη ψυχολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολικό φόβο σοβαρής ασθένειας, ο οποίος έχει τις ρίζες του στα βάθη του ασυνείδητου.

Η κατάσταση εκδηλώνεται μέσω μιας σειράς παρερμηνειών των σωματικών λειτουργιών, οδηγώντας σε μια αδιάκοπη αναζήτηση ιατρικών διαβεβαιώσεων.

Η ψυχοθεραπεία παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη καταπιεσμένων συναισθημάτων και λανθασμένων αντιλήψεων, αντιμετωπίζοντας έτσι τους βασικούς ψυχολογικούς παράγοντες της υποχονδρίας.

Η αναγνώριση και η αποδοχή των ψυχολογικών του βάσεων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση και την ανακούφιση από τη βαθιά δυσφορία που προκαλεί.

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr