ψυχωση σχιζοφρενεια : Στην πρώιμη βρεφική ηλικία εμφανίζονται άγχη χαρακτηριστικά της ψύχωσης, τα οποία οδηγούν το εγώ να αναπτύξει ειδικούς μηχανισμούς αμυνας. Σε αυτη την περίοδο απαντώνται τα σημεία καθήλωσης για όλες τις ψυχωσικές διαταραχές. Τα ψυχωτικα άγχη, οι μηχανισμοί και οι άμυνες του εγώ της βρεφικής ηλικίας ασκούν μια βαθιά επιρροή σε όλες τις πλευρές της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου της ανάπτυξης του εγώ, του Υπερεγώ και των σχέσεων αντικειμένου.
ψυχωση σχιζοφρενεια – ψυχωση σχιζοφρενεια
Ο οργανισμός μας, είναι ψυχοσωματικός. Στην αρχή όμως είναι μόνο σωματικός. Το σώμα είναι αυτό από το οποίο απορρέει η ψυχική συνιστώσα. Σήμερα ξέρουμε ότι η σχέση του μωρού με την μητρική του φιγούρα είναι απολύτως σημαντική για την οικοδόμηση ενός συμπαγούς, συνεκτικού εαυτού, ή ενός κατακερματισμένου εγώ, ή ενός εγώ που μπορεί να δεί τον εαυτό του στον άλλο ή όχι και ούτω καθεξής. Όλα ξεκινάνε από την σωματική φροντίδα. Σωματική φροντίδα σημαίνει την ανάγκη του μωρού να έρθει σε επαφή με το δέρμα και να τραφεί από τον μαστό, να θερμανθεί και να νιώθει ότι το σώμα του μπορεί να επενδυθεί κάπου. Να νιώσει δηλαδή ότι ανήκει κάπου. Η αίσθηση αυτή ολοκληρώνει την σωματική εικόνα και εισάγει το μωρό που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, σε μία κατάσταση όπου μπορεί να αντέξει την προσωρινή απώλεια της μητέρας όταν εκείνη απομακρύνεται. Η αντοχή αυτή προκύπτει από την αίσθηση ότι η το μωρό έχει επενδύσει τον εαυτό του στη μητέρα οπότε την κουβαλάει ακόμα κι όταν εκείνη λείψει. Μεγάλα διαστήματα απουσίας, δηλαδή ωρών όταν το μωρό είναι ακόμα στο πρώτο χρόνο ζωής, είναι κατααστροφικά. Επίσης η προσπάθεια να μπει πρόγραμμα στις αυθόρμητες ανάγκες του μωρού, είναι κι αυτή πολύ προβληματική για το μωρό καθώς επίσης και η προσπάθεια από την πλευρά της μητέρας να προσκολληθεί εκείνη στο μωρό αντί να γίνει δέκτης της προσκόλλησής του.
Διαβάστε επίσης: παρανοική διαταραχή
Γενικά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι όταν μεγαλώνουμε ένα παιδί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ούτως ώστε να μην το χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο βέβαια διότι έτσι κι αλλιώς η απόκτηση παιδιού είναι ένα εγωιστικό γεγονός. Για τον εαυτό μας γεννάμε και όχι για το παιδί. Όμως όταν αυτή η κάλυψη των δικών μας αναγκών γίνεται έντονα στην βρεφική ζωή, τότε τα προβλήματα του παιδιού θα είναι πολύ μεγάλα. Η σχιζοφρένεια και οι άλλες ψυχώσεις έχουν στην βάση τους έναν πολύ κακό δεσμό μεταξύ της μητρικής φιγούρας και του μωρού.
Δείτε επίσης: σχιζοσυναισθηματική διαταραχή
ψυχωση σχιζοφρενεια – ψυχωση σχιζοφρενεια
*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα
Διαβάστε κι αυτό: Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.
Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι (δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr
ψυχωση σχιζοφρενεια