Επικοινωνήστε μαζί μας

Πατέρας Μητέρα Και Παιδί

Πατέρας Μητέρα Και Παιδί
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Πατέρας Μητέρα Και Παιδί

Πατέρας Μητέρα Και Παιδί Αυτό το τρίγωνο έχουμε όλοι στο ασυνείδητό μας. Τα συναισθήματα και οι σχέσεις μας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις καταστάσεις οι οποίες δημιουργούνται μέσα εκεί. Αν δεν αντέχεις να υπάρχεις εκεί, τότε γυρνάς πίσω στην βρεφική ζωή ή ζεις ρομαντικά ζητώντας κάτι που δεν έζησες ή προσπαθείς να ζήσεις μέσα από άλλες μορφές και τρόπους επικοινωνίας όπως π.χ η τέχνη. Το τρίγωνο “πατέρας μητέρα παιδί” είναι σημαντικό. Αλλά σήμερα οι μονογονεικές οικογένειες είναι πάρα πολλές. Οπότε αναρωτιέται φυσικά κανείς τί γίνεται κι εκεί. Συνήθως οι μονογονεικές οικογένειες είναι μητέρα παιδί. Πιο σπάνια μεγαλώνει ο πατέρας το παιδί. Κι έπειτα υπαρχουν οι οικογένειες που μεγαλώνουν με παππούδες γιαγιάδες κτλ. Ακόμα και στην μονογονεική οικογένεια, κάπου υπάρχει κι ένας άλλος στη φαντασία. Ένας θείος, ένας αδερφός, ένας φίλος οικογενειακός. Οι παραλλαγές είναι πάρα πολλές και οι καταστάσεις που δημιουργούνται είναι πάρα πολλές. Ουσιαστικά άπειρες γιατί δεν είναι μόνο με το ποιoν μεγαλώνεις αλλά ποιοί είναι μέσα τους αυτοί με τους οποίους μεγαλώνεις, επίσης διάφορες ειδικές συνθήκες που υπάρχουν, οι σχέσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στην ανατροφή των παιδιών, κτλ. Ο πατέρας, η μητέρα και το παιδί, με τις πάμπολλες παραλλαγές τους, είναι ένα από τα στοιχεία τα οποία συντελούν στην ανάπτυξη της βάσης του οικοδομήματος της προσωπικότητας. Στην αρχή της ζωής η μητρική φιγούρα πρέπει (άντρας ή γυναίκα) να έχει στήριξη γιατί το μεγάλωμα τους πρώτους μήνες είναι μία πολύ απαιτητική διαδικασία και όσοι έχουν παιδιά ξέρουν ότι θα στερηθούν τον ύπνο και την ελευθερία για μερικά χρόνια. Αν υπάρχουν βοηθητικοί άνθρωποι τριγύρω, αυτό είναι καλό αλλά δεν μειώνει τις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Πατέρας Μητέρα Και Παιδί Πατέρας Μητέρα Και Παιδί Πατέρας Μητέρα Και Παιδί

Πατέρας Μητέρα Και Παιδί
Πατέρας Μητέρα Και Παιδί Πατέρας Μητέρα Και Παιδί Πατέρας Μητέρα Και Παιδί

Πατέρας Μητέρα Και Παιδί – Το Φύλο Και Η Αίσθηση Της Ταύτισης

Τα παιδιά μέχρι τα δύο περίπου έτη, έχουν σχηματίσει μία σαφή αίσθηση για το φύλο τους. Υπάρχει μία τάση ταύτισης εκεί η οποία έχει ένα μέρος βιολογικού παράγοντα αλλά σε μεγάλο βαθμό σχηματίζεται από την στάση των γονέων και την αίσθηση του ρόλου τους σε αυτή τη ζωή. Οπότε είναι ξεκάθαρο ότι ο κάθε άνθρωπος διαμορφώνει μία αίσθηση ταυτότητας που μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από των άλλων. Αν έχεις έναν βίαιο πατέρα σε σχέση με το να έχεις έναν υπομονετικό πατέρα και σχέση με το να έχεις έναν ανύπαρκτο πατέρα είναι τρείς διαφορετικές συνθήκες. Θα μπορούσαμε να κάνουμε ολόκληρο κατάλογο με πιθανούς χαρακτήρες πατεράδων και μητέρων. Ο τρόπος που θα φτιάξεις την εικόνα για τον εαυτό σου και το φύλο σου (και για τους άνδρες και για τις γυναίκες) θα είναι διαφορετικός. Από την αρχή λοιπόν είμαστε διαφορετικοί. Τα ίδια ισχύουν και με τη μαμά. Ποια είναι η μαμά σου, τί μαμά είχε εκείνη; Πως βλέπει τον κόσμο, τα πράγματα, τον άντρα της κτλ.

YouTube video

Η διαφορετικότητα στις αντιλήψεις, στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας, το φύλο μας, το φύλο των άλλων, αλλά και πως καταλαβαίνουμε τα πράγματα, τις σχέσεις και την επικοινωνία είναι διαφορετικά των άλλων εξαρχής. Η αίσθηση της ταύτισης είναι σημαντικό στοιχείο στο πως διαμορφώνεται το φύλο και η σεξουαλικότητα. Δεν μας ενδιαφέρουν οι αντιλήψεις των μαζών εδώ οι οποίες τείνουν να διχοτομούν τις αντιλήψεις σε καλές και κακές προσπαθώντας να πείσουν για την ορθότητά τους. Εδώ είμαστε σε διαφορετικό πλαίσιο. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Αυτό που αισθάνεται ότι είναι ο καθένας, αυτό έχει σημασία. Αυτό είναι που μελετάμε στην ψυχαναλυτική διαδικασία. Βλέπουμε πως το άτομο δημιούργησε αυτή την συγκεκριμένη ταυτότητα για τον εαυτό του και πως μπορεί να αντλήσει ευχάριστες στιγμές μέσα από την επικοινωνία του με τους άλλους. Έτσι, σε επίπεδο θεραπευτικό, μπορούμε να δούμε το άτομο ξεχωριστά δηλαδή ατομικά (individual therapy), είτε σε ζευγάρι (couple therapy), είτε σε οικογενειακό πλαίσιο (family therapy), είτε σε ομάδα (group therapy). Η εκλογή γίνεται προσεκτικά προκειμένου το άτομο να απαλλαγεί από τα συμπτώματα και να προχωρήσει σε ικανοποιητικές σχέσεις.

Δείτε επίσης: Ο γάμος, η σχέση και η απιστία

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801

www.psychotherapy.net.gr

www.mixalispaterakis.gr

Πατέρας Μητέρα Και Παιδί Πατέρας Μητέρα Και Παιδί