Η σεξουαλικότητα μας απογειώνει, μας δίνει ενέργεια και μας δυναμώνει. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές ευχαρίστησης. Καί μας ανεβάζει ψυχολογικά. Ποιά είναι όμως η σχέση της σεξουαλικότητας με την ψυχολογία;
Σεξουαλικότητα και ευχαρίστηση
Ο Φρόυντ έλεγε ότι ο ψυχισμός του ανθρώπου δημιουργείται και διαμορφώνεται με βάση την σεξουαλικότητα. Δεν είχε άδικο. Η ψυχανάλυση σήμερα ορίζει την σεξουαλικότητα ως οτιδήποτε προσφέρει ευχαρίστηση. Και γνωρίζουμε οτι από βρέφη νιώθουμε την ευχαρίστηση. Το άγγιγμα του δερματος από την μητέρα, η τροφή που με τόση αγάπη μας δίνει, η ζεστασιά της αγκαλιάς της ακόμα και η γλυκιά της φωνή, είναι πηγές ευχαρίστησης. Από εκείνα τα πρώτα τρυφερά βήματά μας στη ζωή, νιώθουμε την ευχαρίστηση που μας προσφέρεται απλόχερα. Από εκείνη την ευαίσθητη περίοδο της ζωής μας προετοιμαζόμαστε για να νιώθουμε ευχαρίστηση και αργότερα ως ενήλικοι. Και είναι αυτή ακριβώς η εποχή στην οποία φτιάχνουμε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας. Υπο αυτό το πρίσμα λοιπόν, θα λέγαμε ότι το ζήτημα της ευχαρίστησης στη ζωή, συνδέεται στενά με την βρεφική μας ηλικία. Και υπο αυτό το πρίσμα μπορούμε να δούμε και την αργότερη αναζήτηση αγάπης τρυφερότητας στήριξης και εμπιστοσύνης. Συναισθήματα δηλαδή που ψάχνουμε όλοι οι ενήλικες στον σύντροφό μας αλλά και στους στενούς φίλους μας. Πράγμα όχι και τόσο εύκολο όσο η πρώτη σχέση μας με την μητρική μας φιγούρα όπου όλα αυτά ήταν ή τα θεωρούσαμε ως δεδομένα.
Έτσι λοιπόν, η σεξουαλικότητα βασίζεται σε πράγματα που μας δίνονταν απλόχερα στον πρώτο χρόνο ζωής. Ο πρώτος χρόνος ζωής είναι η πιο σημαντική περίοδος στη ζωή του ανθρώπου. Εκεί δομείται ο ανθρωπος. Εκεί καταλαβαίνει σιγά σιγά ότι είναι ένα ξεχωριστό άτομο από τη μητέρα κι εκεί μαθαίνει τρόπους να σχετίζεται μαζί της. Τα πιο πολλά από τα ψυχολογικά ζητήματα των ενηλίκων βασίζονται σε αυτό τον πρώτο χρόνο ζωής. Άλλωστε τί είναι η ενήλικη σχέση – σεξουαλικότητα πέρα από την ευχαρίστηση να βρίσκεσαι με το αγαπημένο σου πρόσωπο και να «ενώνεσαι» μαζί του;
Αλλά υπάρχουν και άλλες πολλές μορφές ευχαρίστησης – σεξουαλικότητας. Για παράδειγμα το φαγητό. Ξέρουμε όλοι την φράση «ο έρωτας περνάει από το στομάχι». Επίσης είναι γνωστή σε όλους μας η ευχαρίστηση που προκαλεί η κένωση του εντέρου. Αλλά γνωστή και η ευχαρίστηση της αγκαλιάς. Ειδικά εδώ στην Ελλάδα η ανάγκη της αγκαλιάς είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Χειραψίες φιλιά και αγκαλιές είναι γνωστά χαρακτηριστικά καθημερινής επικοινωνίας στην Ελλάδα ενώ δεν είναι τόσο συνηθισμένα στις βορειοευρωπαικές χώρες. Για δέστε πως αποκαλούμε τους Άγγλους: «φλεγματικούς». Γιατί δεν ειναι τόσο διαχυτικοί καί έχουν άλλα χαρακτηριστικά εκδήλωσης της ευχαρίστησής τους ή της αναζήτησης της ευχαρίστησης.
Το θέμα σεξουαλικότητα ήταν είναι και θα είναι πάντοτε επίκαιρο σε όλες τις εποχές και τις κοινωνίες. Γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένο με πολύ πρώιμες εμπειρίες ευχαρίστησης ή στέρησης της ευχαρίστησης που όσο και να θέλουμε να το βάλουμε στην άκρη εκείνο θα επιμένει και θα επιμένει. Στις κοινωνίες που ήταν πιο πουριτανικές δηλαδή ουσιαστικά πιο στερητικές, οι άνθρωποι καταπιέζονταν και καταπιέζονται και σήμερα σε μεγάλο βαθμό. Ειδικά όταν το θέμα «σεξουαλικότητα» είναι απαγορευμένο τότε θα δείτε εύλογα από τα παιδιά πολλές αντιδράσεις αλλά και από τους ενηλίκους μεγάλη καταπίεση. Και ο λόγος είναι απλός. Ότι ουσιαστικά αυτό που στερείται από τους ανθρώπους δεν είναι αυτό καθεαυτό το να μιλήσουν για την σεξουαλικότητα αλλά τους στερείται η δυνατότητα να ευχαριστηθούν. Εκεί αντιδρούν και δικαιολογημένα.
«η ευχαρίστηση δεν είναι κακό πράγμα».