Επικοινωνήστε μαζί μας

Σκλήρυνση κατά της πλάκας και έκπτωση μνήμης

Σκλήρυνση κατά της πλάκας και έκπτωση μνήμης
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Είστε έτοιμοι να δώσετε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία; H υπηρεσία μας προσφέρει την καθοδήγηση και την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις υπηρεσίες μας ή να προγραμματίσετε μια διαβούλευση, επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα είτε μέσω τηλεφώνου στο 211 7151 801, είτε μέσω email πατώντας εδώ.

Η παθοφυσιολογικη διεργασία στην κατα πλάκας σκλήρυνση περιλαμβάνει τον προφανώς τυχαίο σχηματισμό πλακών στο εγκεφαλικό παρέγχυμα. Συμπτώματα έκπτωσης της μνήμης μπορεί να εμφανιστούν όταν οι πλάκες παρουσιάζονται στον κροταφικό λοβό και στις διεγκεφαλικές περιοχές. Στην πραγματικότητα το πιο συχνό γνωσιακό σύμπτωμα των αρρώστων με κατα πλάκας σκλήρυνση αφορά στην έκπτωση της μνήμης που εμφανίζεται στο 40-60% των αρρώστων.

Το χαρακτηριστικό είναι ότι η μνήμη που σχετίζεται με το εύρος ψηφίων είναι φυσιολογική , αλλα η άμεση και η καθυστερημένη ανάκληση πληροφοριών επηρεάζονται. Η έκπτωση της μνήμης μπορεί να επηρεάσει τόσο το λεκτικό όσο και το μη λεκτικό υλικό. Η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία σε έναν άνθρωπο που ξαφνικά διαπιστώνει ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει με τη μνήμη του αλλα και με αλλα σοβαρά συμπτώματα που συμβαίνουν στο σώμα του, είναι σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητη και πολύ βοηθητική.

Κατανόηση της εξασθένησης της μνήμης

Η εξασθένηση της μνήμης, συχνή συνέπεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας, επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα του ατόμου να ανακαλεί αποτελεσματικά τόσο λεκτικές όσο και μη λεκτικές πληροφορίες. Αυτή η γνωστική πρόκληση δεν επηρεάζει μόνο την καθημερινή λειτουργικότητα, αλλά μειώνει επίσης την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν.

YouTube video

Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, η ψυχοθεραπεία προσφέρει σημαντική υποστήριξη στα άτομα που παλεύουν με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της εξασθένησης της μνήμης και άλλων γνωστικών προκλήσεων. Η ανάπτυξη ψυχολογικών παρεμβάσεων σε αυτό το πλαίσιο δεν αντιμετωπίζει μόνο τα άμεσα συμπτώματα της νόσου, αλλά και θωρακίζει τα άτομα έναντι των ευρύτερων συναισθηματικών και ψυχολογικών επιπτώσεων. Μέσω της γνωστικής θεραπείας, οι ασθενείς εφοδιάζονται με τεχνικές μνήμης που μετριάζουν τις επιπτώσεις της απώλειας μνήμης, ενισχύοντας την ικανότητά τους να διαχειρίζονται καθημερινά καθήκοντα και να διατηρούν μια επίφαση κανονικότητας στη ζωή τους.

Οι στρατηγικές αντιμετώπισης αποτελούν το θεμέλιο της ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης για την υποστήριξη των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι στρατηγικές αυτές είναι προσαρμοσμένες ώστε να βοηθούν τα άτομα να περιηγηθούν στο σύνθετο συναισθηματικό τοπίο που συνοδεύει μια χρόνια ασθένεια.

Έκπτωση μνήμης

Δεδομένου του επιπολασμού της εξασθένησης της μνήμης σε αυτόν τον πληθυσμό, καθίσταται απαραίτητη η χάραξη στρατηγικών που όχι μόνο μετριάζουν τις επιπτώσεις της απώλειας μνήμης αλλά και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η ενσωμάτωση των ασκήσεων μνήμης στην καθημερινή ρουτίνα είναι ένα θεμελιώδες βήμα. Οι ασκήσεις αυτές, προσαρμοσμένες στις ατομικές ανάγκες, μπορούν να ενισχύσουν τις γνωστικές οδούς και να διευκολύνουν τη διατήρηση νέων πληροφοριών.

Οι τεχνικές διαχείρισης του άγχους, συμπεριλαμβανομένων της ενσυνειδητότητας, του διαλογισμού και των ασκήσεων αναπνοής, είναι απαραίτητες για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων του άγχους στις γνωστικές λειτουργίες. Οι πρακτικές αυτές προάγουν τη νοητική διαύγεια και τη συναισθηματική σταθερότητα.

Τα προγράμματα γνωστικής κατάρτισης, προσφέρουν δομημένες ευκαιρίες στους ασθενείς να ασχοληθούν με εργασίες που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν διάφορες πτυχές της λειτουργίας της μνήμης. Τέτοια προγράμματα μπορούν να οδηγήσουν σε αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην απόδοση της μνήμης με την πάροδο του χρόνου. Εξίσου σημαντικές είναι οι στρατηγικές μνήμης, πρακτικές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ασθενείς για να αντισταθμίσουν τα ελλείμματα μνήμης.

Συμπερασματικά

Εν κατακλείδι, η εξασθένηση της μνήμης αποτελεί σημαντική πρόκληση για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία οφείλεται σε νευροβιολογικές μεταβολές λόγω συσσώρευσης πλάκας σε κρίσιμες περιοχές του εγκεφάλου.

Η υιοθέτηση στοχευμένων στρατηγικών, που περιλαμβάνουν τόσο γνωστικές ασκήσεις όσο και προσαρμογές του τρόπου ζωής, παράλληλα με την ολοκληρωμένη υποστήριξη της ψυχοθεραπείας, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της λειτουργίας της μνήμης και της συναισθηματικής ευεξίας.

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr