Επικοινωνήστε μαζί μας
211 715 1801

Τι Είναι Το Ντελίριο; Ποίοι Το Εμφανίζουν;

Το καθοριστικό σύμπτωμα του ντελιρίου είναι η διαταραχή της συνείδησης.

Συνηθως παρουσιάζεται μαζί με σφαιρική έκπτωση των γνωσιακών λειτουργιών. Οι διαταραχές της διάθεσης, της αντίληψης και της συμπεριφοράς είναι συνήθη ψυχιατρικα συμπτώματα. Τρόμος, πτερυγοειδής τρόμος, νυσταγμός, ασυνεργεια, και ακρατεια ούρων είναι συνήθη νευρολογικά συμπτώματα. Στην κλασική μορφή, το ντελίριο εχει αιφνιδια εισβολή (ώρες ή μερες) βραχεία και με διακυμάνσεις πορεία και ταχεία βελτίωση οταν ανευρεθεί και εξουδετερωθεί ο αιτιολογικής παράγοντας. Ωστόσο καθένα από αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα πιθανόν να ποικίλλουν στον κάθε άρρωστο.

Το ντελίριο είναι σύνδρομο, όχι νόσος. Είναι γνωστό οτι το ντελίριο έχει πολλές αιτίες και όλες προκαλούν έναν παρόμοιο τύπο συμπτωμάτων που σχετίζονται με το επίπεδο συνείδησης  και τη γνωσιακή έκπτωση του αρρώστου. Οι περισσότερες αιτίες του ντελιρίου βρίσκονται εκτός του κεντρικού νευρικού συστήματος – π.χ νεφρική ή ηπατική ανεπαρκεια.

Το ντελίριο παραμένει μια κλινική διαταραχή που δεν αναγνωρίζεται και δεν διαγιγνώσκεται πάντα. Μέρος του προβλήματος είναι οτι στο συνδρομο εχει δοθεί μια ποικιλία άλλων ονομάτων όπως π.χ οξεία συγχυτική κατάσταση, μεταβολική εγκεφαλοπάθεια, τοξική ψυχωση, και οξεία εγκεφαλική ανεπάρκεια.

Περιπου το 15% των αρρωστων στους θαλάμους της γενικής χειρουργικής και το 15-20% των αρρώστων στους θαλάμους της γενικής παθολογίας παρουσιάζει ντελίριο στη διάρκεια παραμονής του στο νοσοκομειο. Περίπου το 30%  των αρρώστων στις χειρουργικές  και καρδιολογικές μονάδες εντατικής θεραπείας και το 40 με 50%  των αρρώστων που αναρρώνουν απο εγχείρηση για κάταγμα του ισχίου εχει ένα επεισοδιο ντελίριου.

Η προχωρημένη ηλικία αποτελεί μείζονα  παράγοντα κινδύνου για την εμφανιςη του συνδρόμου. Η εμφάνιση ντελιρίου είναι κακό προγνωστικό στοιχείο. Υπολογίζεται οτι ο τρίμηνος δείκτης θνησιμότητας αρρώστων που έχουν επεισοδιο ντελιρίου είναι 23-33%.

Συνεδρία εξ’αποστάσεως

 

Για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί καλέστε μας στο 211 715 1801
ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:

Αποδέχομαι τη διαχείριση των δεδομένων μου από το psychotherapy.net.gr