Επικοινωνήστε μαζί μας

Το καλό καί το κακό αντικείμενο

Το καλό καί το κακό αντικείμενο
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 Λεπτά

Βρεφος και φιγούρα φροντίδας

Στην ζωή και στον κόσμο του βρέφους αν και ρεαλιστικά υπάρχει μόνο ένα αντικείμενο το οποίο το φροντίζει, καθώς καί λίγοι μόνο άνθρωποι (αντικείμενα) γύρω του, όμως το βρέφος αισθάνεται και βιώνει ότι υπάρχει ένα πλήθος αντικειμένων γύρω του. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αντικείμενα αυτά (η μητρική φιγούρα κυρίως αλλά και ο πατέρας και όσοι υπάρχουν γύρω κατά διαστήματα), παρουσιάζονται στο βρέφος με τις διαφορετικές όψεις τους (καλές καί κακές).

Το βρεφος ανάμεσα στα καλά και κακά αντικείμενα

Τα καλά καί κακά αντικείμενα (οι καλές και οι κακές όψεις του κάθε αντικειμένου) συνυπάρχουν και μαζί αποτελούν ένα δίπολο γύρω από το οποίο διαμορφώνεται ένα σημαντικό μέρος του ψυχισμού. Κατά την Klein στις πιο πρώιμες φάσεις, το καλό αντικείμενο που βιώνεται ανά πάσα στιγμή ως μοναδικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί αποτελεί πηγή ζωής καί αυτοεκτίμησης. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η κακή όψη των αντικειμένων στα οποία στρέφεται ο σαδισμός και η επιθετικότητα με έντονο τρόπο. Καλά αντικείμενα θεωρούνται ιδιότητες όπως η φροντίδα, η αγκαλιά, το κούνημα, το κράτημα, το χαμόγελο κ.α Κακά αντικείμενα μπορούν να θεωρηθούν οι δυσάρεστες σωματικές αισθήσεις, το αίσθημα της πείνας, η αίσθηση του αβοήθητου, της εγκατάλειψης κ.α Καί τα καλά και τα κακά αντικείμενα υπόκεινται στους ψυχικούς μηχανισμούς της ενδοβολής και της προβολής.

YouTube video

Το βρεφος, η ενδοβολή και η προβολή

Ο όρος «Ενδοβολή» σημαίνει ότι το βρέφος φέρνει μέσα στον δικό του ψυχισμό με φαντασιωσικό τρόπο, τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του αντικειμένου ενώ ο όρος «προβολή» σημαίνει ότι με φαντασιωσικό καί πάλι τρόπο τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες των αντικειμένων προβάλλονται στους άλλους. Το βρέφος αντιλαμβάνεται αυτά τα ζεύγη των αντικειμένων σα να είναι αυστηρά διαχωρισμένα. Με το χρόνο όμως αναπτύσσει ρεαλιστικότερες αντιλήψεις έτσι ώστε να θεωρεί ότι τα αντικείμενα αποτελούνται από καλά και κακά χαρακτηριστικά.

Η ψυχαναλυτική θεωρία της Melanie Klein για τα «καλά» και τα «κακά» αντικείμενα είναι ιδιαιτέρως αποδεκτή στον ψυχαναλυτικό κόσμο διότι μας δίνει ευρύτερη κατανόηση των χαρακτηριστικών του ψυχικού μηχανισμού. Η συνεισφορά της δε στην κατανόηση των συμπτωμάτων των καταθλιπτικών και παρανοικών καταστάσεων είναι ιδιαιτέρως σημαντική.