Το Ωκεανιο Αισθημα Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση
Υπάρχει ενα μέρος στον κόσμο όπου μπορεί κανείς να βρει την πλήρη και απόλυτη ασφάλεια. Μόνο που για να να το βρει θα πρέπει να ξαναγυρίσει στην μήτρα. Να ξαναγίνει έμβρυο και να ζήσει μέσα σε εκείνο το περιβάλλον όπου υπάρχει σταθερή θερμοκρασία και που όλες οι ανάγκες εκπληρώνονται αυτόματα πριν καν εκδηλωθούν (δηλαδή δεν υπάρχουν ανάγκες) αφού το έμβρυο είναι συνδεδεμένο βιολογικά με τον οργανισμό ο οποίος τον κυοφορεί.
Εκεί το έμβρυο ακούει τον χτύπο της καρδιάς της μητέρας και όλη την λειτουργία της καρδιάς η οποία είναι βασικά να διακινεί το αίμα στο σώμα. Οι ήχοι αυτοί μοιάζουν-φέρνουν στο μυαλό τον ωκεανό. Αυτό είναι το περιγραφόμενο “ωκεάνιο αίσθημα” στο οποίο παλεύουμε οι ανθρωποι να ξαναφτάσουμε, να ξαναβρούμε σε όλη μας τη ζωή και δεν το πετυχαίνουμε ποτέ παρά μόνο σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις που μπορεί να αισθανθούμε την απόλυτη πληρότητα -οταν ειμαστε απολύτως ικανοποιημένοι συναισθηματικά βιολογικά και σεξουαλικά και πέφτουμε σε ενα μακάριο ύπνο.
Μόνο σε κάποιες τέτοιες σπάνιες στιγμές ξαναθυμόμαστε εκείνη την κατάσταση νιρβάνας. Σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας, τίποτα δεν γίνεται χωρίς προσπάθεια, τα πάντα απαιτούν ενέργεια. Έτσι μαθαίνει κανείς ότι χρειάζεται να δράσει για να μπορέσει να ζήσει. Γι΄αυτό και στην αρχή της ζωής χρειαζόμαστε μια μητρική φιγούρα για να μπορέσει να μας βοηθήσει σε αυτό το θέμα. Να μην περάσουμε δηλαδή αμέσως στην δράση. Το μωρό δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Χωρίς τη φιγούρα που το φροντίζει, θα πεθάνει. Έτσι, αν έχεις την τύχη να σε καταλαβαίνουν όταν είσαι μωρό, τότε δεν θα έχεις ιδιαίτερα προβλήματα στα επόμενα στάδια. “Σε καταλαβαίνω” σημαίνει σε ανέχομαι, αντιδρώ ήρεμα στις επιθέσεις σου, αφήνω αυθόρμητα τον εαυτό μου να σου δώσω χάδι, αγκαλιά, βλέμμα, τραγούδι, νανούρισμα, τάϊσμα. Σε δέχομαι. Εκεί μένει μια αίσθηση ότι “κρατιέσαι”. Είσαι σταθερός, δεν ανησυχείς. Το κράτημα είναι η πιο σημαντική νησίδα στην σχέση. Σημαίνει πως νιώθω καλά εκεί, μπορώ να επικοινωνήσω, μπορώ να επιβιώσω άνετα, μπορώ να πάρω ευχαρίστηση από τη σχέση μας. Στην ενήλικη ζωή η αναλογία είναι ότι μπορώ να περάσω καλά μαζί σου, ευχάριστα, έχουμε χιούμορ, γελάμε, προχωράμε χωρίς ιδιαίτερους προβληματισμούς παρόλα όσα η ζωή επιφυλάσσει -καλά και κακά. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί τα προβλήματα. Εκεί δεν αισθάνεσαι μόνος. Έχεις την δυνατότητα να βλέπεις τον εαυτό σου στον άλλο και ο άλλος τον εαυτό του σε σένα. Οπότε που και που ξανασυναντάς το ωκεάνιο αίσθημα, το ξαναθυμάσαι, το νιώθεις μέσα σου και μπορείς να το μοιραστείς με τον άλλο. Αν συναντηθούν τα δυο ωκεάνια αισθήματα, το δικό σου με το δικό μου, τότε μπορούμε να πλεύσουμε μαζί στην ίδια θάλασσα. Αυτό γίνεται σταδιακά και στην θεραπεία. Και μέσα από αυτή τη σύμπλευση, μαθαίνεις τον εαυτό σου. Τον φωτίζεις, “τον βλέπεις”, τον νιώθεις και τον αποδέχεσαι.
*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα
Δείτε επίσης: Η Δύναμη Της Αμφιβολίας Και Η Προέλευσή Της
Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.
Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr